Wykonanie
Wielokrotnie
pisałam o tym, że serniki gotowane to jedne z naszych ulubionych serników. Bez takiego ciasta nie mogą się obejść żadne święta ani większe rodzinne uroczystości. Z tego przepisu korzystam od lat ale tym razem wzbogaciłam go o
bakalie namoczone w
alkoholu i zalane
czekoladą. Nadało mu to wykwintności i wyrazistszego smaku. Ten sernik najlepiej smakuje na trzeci dzień po złożeniu a z krojeniem trzeba poczekać minimum kilkanaście godzin, żeby placki odmiękły a
ser stężał.*foremka 25*24 cmSkładniki: na ciasto:600 g
mąki2
jajka3 łyżki
miodu150 g
masła1 szklanka
cukru1,5 łyżeczki
sody na masę
serową:1,5 kg
twarogu4
jajka250 g
masła1,5 szklanki
cukru2/3 szklanki
mleka4 łyżki
mąki ziemniaczanej na polewę:100 g suszonych
śliwek100 g
suszonej żurawiny100 g
rodzynek1/3 szklanki
wódki200 g
czekolady deserowej5 łyżek
mlekaMąkę i
sodę przesiać na stolnicę. Dodać
masło,
jajka,
cukier i
miód. Zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Każdą rozwałkować na wielkość blaszki i upiec na papierze do pieczenia w 220*C przez około 8-10 minut.
Twaróg zmielić w maszynce do
mięsa z drobnym sitkiem. W dużym garnku o grubym dnie roztopić
masło z
cukrem. Dodać
ser,
jajka i
mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w
mleku. Gotować na małym ogniu przez kilka minut mieszając cały czas najlepiej mikserem na najmniejszych obrotach.Blaszkę wyłożyć wysoko papierem do pieczenia. Masę
serową podzielić na trzy części i jeszcze gorącą przekładać placki.
Śliwki suszone pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z resztą
bakalii i zalać
wódką (najlepiej to zrobić dzień wcześniej),
Bakalie wyłożyć na ostatnią warstwę
sera.
Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do miski, zalać
mlekiem i umieścić nad garnkiem z parującą gorącą
wodą. Mieszać aż się rozpuści. Zalać wierzch ciasta i odstawić na co najmniej kilka godzin do lodówki.