ßßß
Ciasto:400g mąki pełnoziarnistej (u mnie żytnia)100 g mąki pszennej15 g suchych drożdży lub 30 g drożdży świeżych1 łyżka (20 g) miodu2 jajka1 szklanka mleka1 łyżeczka cukru75 g masła, roztopionegoDrożdże mieszamy z cukrem i miodem i zostawiamy do rozpuszczenia. Dodajemy letnie mleko i rozpuszczone masło (nie może być gorące). Mieszamy ze sobą obie mąki, dodajemy jaja i zagniatamy ciasto, a następnie zostawiamy je do wyrośnięcia.Nadzienie:400 g. twarogu kremowego1 jajo1 garść rodzynek1 garść suszonej żurawinyMieszamy ze sobą wszystko do połączenia składników. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy serem i zwijamy jak roladę. Następnie kroimy w plastry ok 2-3 cm grubości. przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 20 minut w 170 st. C.
