Wykonanie
To nic, że grypa, po 2 dniach leżenia w łóżku coś mnie trafiło i postanowiłam podziałać co nieco w kuchni, efekt wyszedł całkiem niezły więc się dzielę z
Wami przepisem na
razowe drożdżówki bez
cukru, ale za to z
serem i
bakaliami
Ciasto:400g
mąki pełnoziarnistej (u mnie żytnia)100 g
mąki pszennej15 g suchych
drożdży lub 30 g
drożdży świeżych1 łyżka (20 g)
miodu2
jajka1 szklanka
mleka1 łyżeczka
cukru75 g
masła, roztopionego
Drożdże mieszamy z
cukrem i
miodem i zostawiamy do rozpuszczenia. Dodajemy letnie
mleko i rozpuszczone
masło (nie może być gorące). Mieszamy ze sobą obie
mąki, dodajemy
jaja i zagniatamy ciasto, a następnie zostawiamy je do wyrośnięcia.Nadzienie:400 g.
twarogu kremowego1
jajo1 garść
rodzynek1 garść
suszonej żurawinyMieszamy ze sobą wszystko do połączenia składników. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy
serem i zwijamy jak roladę. Następnie kroimy w plastry ok 2-3 cm grubości. przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 20 minut w 170 st. C.

