Wykonanie
02 Stycznia 2014 Gotowanie ze stylemSernik z
suszoną żurawiną i
czekoladą z mielonego
twarogu, bez
spodu. Udekorowany finezyjnymi kształtami z
czekolady, wygląda bardzo apetycznie. Można go upiec na dowolnym spodzie np. na kruchych ciasteczkach, cieście
biszkoptowym, herbatnikach bądź biszkoptach. Po upieczeniu jest wilgotny i bardzo aksamitny w środku, nie wycieka na zewnątrz. Sernik nie wymaga dużego nakładu pracy, jest klasyczny i prosty do przygotowania. Można go dowolnie modyfikować, np. dodając zamiast
żurawiny rodzynki bądź inne
bakalie. Sposób przygotowania jest podobny jak w Serniku z
białą czekoladą, lecz bez wykorzystania metody pieczenia w łaźni
wodnej. Masę
serową mieszamy mikserem na wolnych obrotach,
jajka dodajemy po jednym nie oddzielając
białek od
żółtek. Sernik pieczemy dość długo w nagrzanym piekarniku bez termoobiegu.
Składniki :1 kg
sera mielonego do sernika1/2 szklanki
śmietany 30%3 łyżki stołowe
mąki ziemniaczanej5
jajek1
cukier wanilinowy3/4 szklanki
cukru100 g
suszonej żurawiny bądź
rodzynek8 łyżek stołowych
mleka200 g
czekolady mlecznejSposób przygotowania:Piekarnik nagrzać do 175°C. Tortownicę nasmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia wypuszczonym na zewnątrz.100 g
czekolady połamać na mniejsze fragmenty i przełożyć do żaroodpornej miski, dodać 4 łyżki stołowe
mleka. Miskę ustawić nad rondlem z gotującą się
wodą i podgrzewać mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się. Odstawić do przestygnięcia.
Ser przełożyć do miski wraz z
cukrem,
cukrem wanilinowym oraz
mąką ziemniaczaną, następnie zmiksować na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita. Zmniejszyć obroty, stopniowo dodawać po jednym
jajku miksując każde około 20 sekund. Dodać
śmietanę i dalej mieszać, aż do całkowitego połączenia się składników masy.1/4 masy serowej przelać do oddzielnego naczynia, dodać rozpuszczoną
czekoladę, po czym dokładnie ubić mikserem na średnich obrotach (około 1 minuty). Przelać do przygotowanej wcześniej formy.Do pozostałej masy serowej dodać
suszoną żurawinę, wymieszać za pomocą łyżki i przelać do formy tworząc drugą warstwę sernika. Nie należy mieszać ze sobą obu masPiekarnik nagrzać do 175 stopni. W żaroodpornej misce umieścić kolejne 100 g
czekolady, dodać 4 łyżki stołowe
mleka. Miskę ustawić nad rondlem z gotującą się na małym ogniu
wodą i podgrzewać stale mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się.Za pomocą łyżeczki od
herbaty na wierzch sernika nakładać cienkim strumieniem rozpuszczoną
czekoladę w kilkunastu miejscach tworząc kółeczka o niewielkiej średnicy na całej powierzchni sernika (ważne by
czekolada była na powierzchni sernika i nie zatapiała się w
masie). Za pomocą wykałaczki bądź patyczka od szaszłyków nakreślać delikatnie ósemki, łącząc ze sobą kolejne
czekoladowe kółeczka i tym samym tworząc finezyjne kształty.Sernik wstawić do piekarnika bez włączonego termoobiegu, wierzch nakryć folią albuminową, aby sernik się za bardzo nie spiekł, po czym piec 40 przez minut. Temperaturę zmniejszyć do 150 stopni i piec jeszcze przez 30-40 minut.Po upieczeniu sernik pozostawić w zamkniętym piekarniku na 5 minut. Następnie delikatnie uchylić drzwiczki, odczekać kolejne 10 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i całkowicie przestudzić.Z tortownicy zdjąć obręcz, wstawić sernik do lodówki kilka godzin, a najlepiej na całą noc.