ßßß
Składniki :1 kg sera mielonego do sernika1/2 szklanki śmietany 30%3 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej5 jajek1 cukier wanilinowy3/4 szklanki cukru100 g suszonej żurawiny bądź rodzynek8 łyżek stołowych mleka200 g czekolady mlecznejSposób przygotowania:Piekarnik nagrzać do 175°C. Tortownicę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia wypuszczonym na zewnątrz.100 g czekolady połamać na mniejsze fragmenty i przełożyć do żaroodpornej miski, dodać 4 łyżki stołowe mleka. Miskę ustawić nad rondlem z gotującą się wodą i podgrzewać mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się. Odstawić do przestygnięcia.Ser przełożyć do miski wraz z cukrem, cukrem wanilinowym oraz mąką ziemniaczaną, następnie zmiksować na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita. Zmniejszyć obroty, stopniowo dodawać po jednym jajku miksując każde około 20 sekund. Dodać śmietanę i dalej mieszać, aż do całkowitego połączenia się składników masy.1/4 masy serowej przelać do oddzielnego naczynia, dodać rozpuszczoną czekoladę, po czym dokładnie ubić mikserem na średnich obrotach (około 1 minuty). Przelać do przygotowanej wcześniej formy.Do pozostałej masy serowej dodać suszoną żurawinę, wymieszać za pomocą łyżki i przelać do formy tworząc drugą warstwę sernika. Nie należy mieszać ze sobą obu masPiekarnik nagrzać do 175 stopni. W żaroodpornej misce umieścić kolejne 100 g czekolady, dodać 4 łyżki stołowe mleka. Miskę ustawić nad rondlem z gotującą się na małym ogniu wodą i podgrzewać stale mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się.Za pomocą łyżeczki od herbaty na wierzch sernika nakładać cienkim strumieniem rozpuszczoną czekoladę w kilkunastu miejscach tworząc kółeczka o niewielkiej średnicy na całej powierzchni sernika (ważne by czekolada była na powierzchni sernika i nie zatapiała się w masie). Za pomocą wykałaczki bądź patyczka od szaszłyków nakreślać delikatnie ósemki, łącząc ze sobą kolejne czekoladowe kółeczka i tym samym tworząc finezyjne kształty.Sernik wstawić do piekarnika bez włączonego termoobiegu, wierzch nakryć folią albuminową, aby sernik się za bardzo nie spiekł, po czym piec 40 przez minut. Temperaturę zmniejszyć do 150 stopni i piec jeszcze przez 30-40 minut.Po upieczeniu sernik pozostawić w zamkniętym piekarniku na 5 minut. Następnie delikatnie uchylić drzwiczki, odczekać kolejne 10 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i całkowicie przestudzić.Z tortownicy zdjąć obręcz, wstawić sernik do lodówki kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
