ßßß
Składniki :0,5 kg mąki (lub nieco więcej w zależności od konsystencji ciasta)1 szklanka mleka50 g rodzynek50 g drożdży1/2 szklanki cukru1 opakowanie cukru wanilinowego (32 g)1 jajko50 g masłaPolewa:100 g czekolady2-3 łyżki śmietany 30%Sposób przygotowania:Mleko delikatnie podgrzać, pokruszyć drożdże, mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Dodać 1 łyżeczkę cukru, wymieszać, dodać łyżkę mąki (poprószyć ją po powierzchni rozczynu). Pozostawić rozczyn pod nakryciem w ciepłym miejscu bez przeciągów, aż do wyrośnięcia drożdży.Masło rozpuścić w rondlu.Kiedy drożdże już wyrosną, dodać jajko, rozpuszczone masło, cukier, rodzynki oraz szklankę mąki, po czym wymieszać całość. Stopniowo dodawać mąkę zagniatając ciasto.Formę do babki nasmarować masłem i posypać mąką. Przełożyć do niej wyrobione ciasto, pozostawić do wyrośnięcia.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (bez termoobioegu). Wstawić ciasto i piec około 40 minut. Po upieczeniu przestudzić.Polewa:Miskę ustawić nad rondlem z gotującą się na małym ogniu wodą, umieścić w niej połamaną na kawałki czekoladę oraz śmietanę i mieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia się. Gotową polewą polać ciasto.