Wykonanie
Następne ciasto z
serii: „na święta” :). Na moim blogu jest już przepis na ciasto
miodowe z
orzechami, bardzo słodkie i dobre. Postanowiłam więc troszkę pogmerać w recepturze, by wyszło coś dobrego i równie pysznego. Zrobiłam krem z
sera gotowanego i
orzechowego kajmaku. Możecie sobie tylko wyobrazić jak smakowało... niebo w gębie :).
SKŁADNIKINa ciasto:50 dag
mąki;1 łyżeczka
sody;2 łyżki
mleka;10 dag
miodu;10 dag
masła;2
jajka;2 łyżki
cukru.Na krem:1 kg
sera z wiaderka;0,5 szklanki
cukru;puszka kajmaku
orzechowego;20 dag
masła;3
jajka;3 łyżki
maki ziemniaczanej;
kakao do posypania;
płatki czekolady Decorada Delecta;
cukier wanilinowy Delecta .WYKONANIENajpierw zabieramy się do zrobienia ciasta.
Miód z
cukrem podgrzewamy, następnie dodajemy
mleko i
masło. Wszystko dokładnie mieszamy, aby się rozpuściło.
Mąkę i
sodę przesiewamy, dodajemy
jajka i dolewamy
miód. Zagniatamy ciasto, po czym dzielimy je na 4 części. Każdy placek pieczemy oddzielnie w 180 stopniach przez około 8-10 minut.Teraz
pora na krem.
Jajka miksujemy z
mąką, dodając troszkę
sera. W rondlu rozpuszczamy
masło,
cukier i kajmak. Dodajemy
ser – wszystko razem gotujemy do momentu, aż masa zacznie wrzeć. Wlewamy
jajka z
mąką. Energicznie mieszamy. Masa musi „zabulgotać”. Gorącą masą przekładamy wcześniej upieczone placki
miodowe. Wierzch posypujemy
kakao oraz posypką
czekoladową.