Wykonanie

Klasyk z letnimi
owocami. U nas wciąż w przystępnej cenie są
maliny,
jeżyny,
borówki amerykańskie,
brzoskiwnie, choć jeszcze kilka dni temu widziałam w sklepach
porzeczki ;-). Warto przygotować tartę ze świeżymi
owocami lata :-). Najlepszy kruchy spód, pyszny (i domowy)
waniliowy budyń i duużo
owoców!Składniki na kruchy spód:190 g
mąki pszennej40 g
cukru pudruszczypta
soli100 g
masła, zimnego1 łyżka kwaśnej
śmietany 18%1
żołtkoMąkę przesiać, dodać
masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać
żółtko,
cukier,
sól, kwaśną
śmietanę i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut minut.Formę na tartę o średnicy 24 cm posmarować
masłem i oprószyć
mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto oprószyć
mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też
fasola,
ryż).Piekarnik nagrzać do 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 8 - 10 minut, do zarumienienia i wypieczenia
spodu. Wyjąć, wystudzić.Domowy
budyń waniliowy:500 ml
mleka1 łyżeczka pasty z
wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii lub ziarenka z 1
laski wanilii5
żółtek80 g
cukru30
mąki pszennej35 g
skrobi ziemniaczanejW większym garnuszku zagotować
mleko z
wanilią. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast odstawić na bok.
Cukier utrzeć z
żółtkami do otrzymania jasnego, puszystego kremu (np. mikserem z trzepaczkami ubijania
białek), wsypać wymieszane
mąki i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej pasty. Dodać 100 ml wrzącego
mleka i zmiksować.Otrzymaną mieszankę wlać do ugotowanego
mleka, wymieszać. Postawić na palnik (średnia moc) i zagotować, cały czas mieszajac. Od momentu zagotowania gotować około 1 minuty, mieszając, do zgęstnienia kremu. Zdjąć z palnika i wystudzić - przykryć folią spożywczą w taki sposób, by dotykała kremu (nie mieszając).Ponadto:500 g
malin3 łyżki
dżemu z
malin i
granatów (lub z
malin)ziarenka z połowy
granatucukier puder, do oprószeniaWykonanie:Kruchy upieczony spód posmarować
dżemem. Krem budyniowy przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą szeroką tylką. Wyłożyć równą warstwą na
dżem. Na kremie budyniowym poukładać
maliny, wysypać ziarenka
granata. Schłodzić przez 2 - 3 godziny w lodówce. Przed podaniem oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego :-).

