ßßß Cookit - przepis na Tarta z budyniem i malinami

Tarta z budyniem i malinami

nazwa

Wykonanie

Klasyk z letnimi owocami. U nas wciąż w przystępnej cenie są maliny, jeżyny, borówki amerykańskie, brzoskiwnie, choć jeszcze kilka dni temu widziałam w sklepach porzeczki ;-). Warto przygotować tartę ze świeżymi owocami lata :-). Najlepszy kruchy spód, pyszny (i domowy) waniliowy budyń i duużo owoców!
Składniki na kruchy spód:
190 g mąki pszennej
40 g cukru pudru
szczypta soli
100 g masła, zimnego
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
1 żołtko
Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtko, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut minut.
Formę na tartę o średnicy 24 cm posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż).
Piekarnik nagrzać do 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 8 - 10 minut, do zarumienienia i wypieczenia spodu. Wyjąć, wystudzić.
Domowy budyń waniliowy:
500 ml mleka
1 łyżeczka pasty z wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
5 żółtek
80 g cukru
30 mąki pszennej
35 g skrobi ziemniaczanej
W większym garnuszku zagotować mleko z wanilią. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast odstawić na bok.
Cukier utrzeć z żółtkami do otrzymania jasnego, puszystego kremu (np. mikserem z trzepaczkami ubijania białek), wsypać wymieszane mąki i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej pasty. Dodać 100 ml wrzącego mleka i zmiksować.
Otrzymaną mieszankę wlać do ugotowanego mleka, wymieszać. Postawić na palnik (średnia moc) i zagotować, cały czas mieszajac. Od momentu zagotowania gotować około 1 minuty, mieszając, do zgęstnienia kremu. Zdjąć z palnika i wystudzić - przykryć folią spożywczą w taki sposób, by dotykała kremu (nie mieszając).
Ponadto:
500 g malin
3 łyżki dżemu z malin i granatów (lub z malin)
ziarenka z połowy granatu
cukier puder, do oprószenia
Wykonanie:
Kruchy upieczony spód posmarować dżemem. Krem budyniowy przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą szeroką tylką. Wyłożyć równą warstwą na dżem. Na kremie budyniowym poukładać maliny, wysypać ziarenka granata. Schłodzić przez 2 - 3 godziny w lodówce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/tarta-z-budyniem-i-malinami