ßßß
 
            
         Przez całe moje dzieciństwo spoglądały na mnie zuchwale z witryny cukierni. Pyszniły się i kusiły: zjedz nas, no zjedz! W swej perswazji okazywały się perfidnie skuteczne, bo na palcach jednej ręki mogę policzyć te razy, gdy pozostałam obojętna. A dziś…nieskromnie liczę, że Wy również nie oprzecie się pokusie… Bon appétit!DOMOWE RURKI Z KREMEMSkładniki:Ciasto:500g mąki pszennej250g śmietany 18%250g masłaszczypta soliKrem:250ml mleka3 żółtka1 laska wanilii25g mąki pszennej15g mąki ziemniaczanej100g masła + do posmarowania rurek90g cukruDodatkowo:Wykonanie:Ciasto:Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie cieniusieńko je rozwałkowujemy i wykrawamy długie paski o szer. ca 2 cm. Metalowe rurki smarujemy cienko masłem i nawijamy na nie nasze paski z ciasta, zaczynając od węższej części rurki. Pieczmy w 200C przez ca kwadrans. Rurki studzimy i wypełniamy kremem.Krem:Żółtka ucieramy z cukrem. Wsypujemy obydwa rodzaje mąki i starannie mieszamy. Mleko zagotowujemy z laską wanilii. Do masy mączno-jajecznej stopniowo wlewamy mleko, cały czas mieszając. Następnie całość przelewamy do garnka, który stawiamy na wolnym ogniu. Podgrzewamy, mieszając, doprowadzamy do wrzenia i zgęstnienia kremu. Studzimy i delikatnie miksujemy z masłem (partiami dodając krem do ucieranego mikserem masła). Gotowym kremem wypełniamy nasze rurki.Życzę Wam Smacznego! :-)
Przez całe moje dzieciństwo spoglądały na mnie zuchwale z witryny cukierni. Pyszniły się i kusiły: zjedz nas, no zjedz! W swej perswazji okazywały się perfidnie skuteczne, bo na palcach jednej ręki mogę policzyć te razy, gdy pozostałam obojętna. A dziś…nieskromnie liczę, że Wy również nie oprzecie się pokusie… Bon appétit!DOMOWE RURKI Z KREMEMSkładniki:Ciasto:500g mąki pszennej250g śmietany 18%250g masłaszczypta soliKrem:250ml mleka3 żółtka1 laska wanilii25g mąki pszennej15g mąki ziemniaczanej100g masła + do posmarowania rurek90g cukruDodatkowo:Wykonanie:Ciasto:Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie cieniusieńko je rozwałkowujemy i wykrawamy długie paski o szer. ca 2 cm. Metalowe rurki smarujemy cienko masłem i nawijamy na nie nasze paski z ciasta, zaczynając od węższej części rurki. Pieczmy w 200C przez ca kwadrans. Rurki studzimy i wypełniamy kremem.Krem:Żółtka ucieramy z cukrem. Wsypujemy obydwa rodzaje mąki i starannie mieszamy. Mleko zagotowujemy z laską wanilii. Do masy mączno-jajecznej stopniowo wlewamy mleko, cały czas mieszając. Następnie całość przelewamy do garnka, który stawiamy na wolnym ogniu. Podgrzewamy, mieszając, doprowadzamy do wrzenia i zgęstnienia kremu. Studzimy i delikatnie miksujemy z masłem (partiami dodając krem do ucieranego mikserem masła). Gotowym kremem wypełniamy nasze rurki.Życzę Wam Smacznego! :-)