Wykonanie
<
Kawa ucierana, domowe caffe latteOmlet
biszkoptowy >Tort urodzinowy Myszka Miki


Do zrobienia tego
tortu upiec należy 2 duże
biszkopty o średnicy 26 cm. Jeden na buzię myszki, drugi na spore uszy myszki.
Biszkopty mogą być kolorowe. ( u mnie upieczone zostały 3
biszkopty, dlatego środek
tortu ma dodatkowo inny kolor (zielony) dodać muszę że tort był wysoki, gdyż krążki
biszkoptowe do
tortu nie były cienko przekrojone. W sklepie kupione zostały też takie dodatki jak gotowe masy plastyczne do obleczenia
tortu.Do zrobienia
tortu myszki miki o średnicy 26 cm oraz dużych uszu ( zrobionych z 1 dużego
biszkoptu również 26cm) potrzeba: masa plastyczna biała 800 gr, masa czarna 600 gr. dodatkowo do zabarwienia białej masy na lekko różową zużyto 1 kroplę specjalnego czerwonego barwnika do marcepanu/mas plastycznych.
Język również zabarwiono czerwonym barwnikiem. Do wykonania myszki miki zrobiono na komputerze w domu, szablon który wycięto na poszczególne elementy i od nich wykrajano
biszkopt, który następnie przekładano masą
śmietanową i obleczono masami plastycznymi.

Składniki na 1
biszkopt 26 cm:8
jajek2 szklanki
cukru2 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczeniaKolorowy
barwnik spożywczy w płynieWykonanie:
Jajka ubijamy mikserem razem z
cukrem, na białą gęstą masę.Dodajemy
barwnik spożywczy, mieszamy. Dodajemy po 1 szklance
mąki oraz
proszek do pieczenia, miksujemy do uzyskania jednolitej masy.W zależności ile damy barwnika tym mniej lub bardziej nasycony będzie kolor
biszkopta.Na dno tortownicy kładziemy wycięte koło z papieru do pieczenia, dopasowane do tortownicy.Pieczemy 55 min, w termoobiegu, na środkowej półce w temp. 160C.Po upieczeniu nie wyjmujemy od razu z piekarnika, otwieramy drzwiczki do połowy i czekamy ok. 10 min. Możemy wtedy bezpiecznie wyjąć
biszkopt bez obawy że nam opadnie.

Syrop do nasączenia
biszkoptów:Sok z puszki z
ananasem ( którego używamy do masy
śmietanowo-serowej)¾ szklanki
wody przegotowanej½
soku z cytryny
szablon zrobiony na komputerze



Masa
śmietanowo -serowa z
ananasemMasy zrobiłam dużo,
biszkopty przekładałam grubą warstwą masy. Dodatkowo zostało mi jeszcze masy z której wyszło 5 małych szklaneczek jako samodzielny deser, bowiem masa jest idealna nie tylko do
tortów ale także jako pyszny schłodzony deser.Składniki do masy :500 ml
śmietany do ubijania 36-38%1
śmietan fix do ubijania
śmietany1
galaretka szybko tężejąca pomarańczowa(
galaretka ta jest w postaci proszku, nie granulek
cukrowych jak tradycyjna)
serek homogenizowany waniliowy 400 ml1 szklanka
cukru pudru2 puszki krojonego
ananasaWykonanie:
Śmietana do ubijania musi być dobrze schłodzona w lodówce, najlepiej kilka godzin.Ubijamy
śmietanę z
cukrem pudrem i
śmietan fixem na sztywno.Dodajemy
serek homogenizowany (jeśli nie mamy
waniliowego tylko naturalny, dodajmy poł buteleczki esencji waniliowej do ciasta) oraz
galaretkę w proszku. Mieszamy razem ze
śmietaną, dodając jednocześnie odsączone
ananasy z puszki.

Krem
maślany do obłożenia wierzchu i
boków tortu:Nie wiem na ile jest to prawdą ale naczytałam się że przed obłożeniem
tortu masą plastyczną lub marcepanową należy tort najpierw obłożyć kremem maślanym aby masa plastyczna nie rozpuściła się od wilgoci
biszkoptu , który nasączamy
syropem. Jako że nigdy wcześniej nie robiłam
tortu metodą angielską czy tak zwanym sugar – craftingiem, wolałam nie ryzykować i także zrobiłam krem
maślany, z
białą czekoladą. Nie lubię takich kremów bo są tłuste i słodkie, ale posmarowałam bardzo cieniutko i podczas jedzenia nie był tak mocno wyczuwalny.Składniki i wykonanie:1 kostka prawdziwego
masła o temp. Pokojowej½ szklanki
cukru pudru½ tabliczki
białej czekoladyMasło ucieramy mikserem z
cukrem pudrem.
Czekoladę rozpuszczamy z 1 łyżką
wody w rondelku na bardzo małym ogniu, mieszając by się nie spaliła. Do utartego
masła dodajemy rozpuszczoną
czekoladę, mieszamy wszytko dokładnie. Smarujemy wierzch oraz boki
tortu.ETAPY PRACY:1. na dzień wcześniej upiekłam wszystkie
biszkopty2. Z jednego
biszkopta wycięłam uszy myszki miki ( za pomocą szablonu).3. Oba
biszkopty: buzię myszki ( 1 cały
biszkopt) oraz uszy(wycięte z drugiego
biszkopta) przełożyłam masą
śmietanową z
ananasem oraz frużeliną
wiśniową.4. Przełożone masą
biszkopty, obłożyłam dookoła oraz na górze kremem maślanym- bardzo cienko.Wstawiłam do lodówki aż krem stężał.5. Następnie obłożyłam ciasto rozwałkowanymi na bardzo cienko ( 1,5 mm) masami plastycznymi. Ostatni etap zajął kilka godzin, gdyż był to pierwszy w życiu projekt
tortu robiony metodą angielską.




Smacznego!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka ><
Kawa ucierana, domowe caffe latteOmlet
biszkoptowy >