Wykonanie

Ten torcik zrobiłam na życzenie mojej córeczki, która marzyła o urodzinowym torcie z lalusią. Wbrew pozorom był bardzo łatwy do zrobienia. Miałam co prawda trochę problemów przy dekoracji bo od rąk masa
maślana topiła mi się w worku cukierniczym ale jakoś udało się to opanować. Myślę, że taki torcik spodobałby się każdej małej królewnie.*Jest jedna uwaga- był dość mały, góra na 10 osób. Z początku miałam zamiar zrobić go z kilku blatów
biszkopta i ściąć już przełożony tort na kształt kopuły ale
doszłam do wniosku, że może wyjść to kanciasto. Dlatego zrobiłam go w plastikowej misce i dzięki temu miał idealny kształt.Składniki: na ciasto:3
jajka3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia na krem:300 ml
śmietanki kremówki200 g
czekolady deserowejdodatkowo:1/2 szklanki przegotowanej
wody3 łyżki
soku z cytryny5 łyżek kwaśnego
dżemu (użyłam z
czarnej porzeczki) na dekorację:300 g
masła3 łyżki
cukru pudru2 łyżki
soku z cytrynyperełki
cukroweniebieski
barwnik spożywczylalka
Białka ubić, kiedy będą sztywne nadal ubijając wsypywać po trochę
cukru. Do ubitej piany dodawać po
żółtku. Kiedy masa będzie puszysta dodać przesianą
mąkę i
proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy o średnicy 18 cm i piec w 180*C około 45 minut. Wystudzić najlepiej przez noc a następnie przekroić na 4 blaty.
Czekoladę połamać, umieścić w miseczce. W garnku zagotować
wodę i zdjąć z ognia. Na garnku ustawić miseczkę z
czekoladą i poczekać aż się rozpuści mieszając od czasu do czasu. Przestudzić.

Wysoką ale dość wąską miseczkę wyłożyć dokładnie folią spożywczą. Z jednego blatu
biszkopta wyciąć kółko wielkości dna miseczki i umieścić je na spodzie. Nasączyć
wodą z sokiem z
cytryny. Pozostałe blaty ciasta posmarować
dżemem. Kremówkę ubić na sztywno a następnie dodać przestudzoną
czekoladę. Dokładnie ale krótko zmiksować. Masę podzielić na trzy części. Pierwszą wyłożyć na
biszkopt i przykryć
ciastem dżemem do dołu.
Biszkopt od góry nasączyć
wodą z
cytryną. Tak samo robić kolejne warstwy. Wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Stężałe ciasto wyłożyć na talerz odwracając miskę do góry dnem i delikatnie zdjąć folię.
Masło utrzeć na puch z
cukrem pudrem. Część masy odłożyć. Do reszty dodać
barwnik spożywczy (można podzielić na dwie części i do jednej dodać więcej). Z lalki zdjąć ubranie i odczepić nogi. Tułów nadziać na dwa patyczki do szaszłyków i wbić je w tort. Masę przełożyć do worka cukierniczego z dowolną końcówką i udekorować tort. Wykończyć perełkami cukrowymi.