ßßß Cookit - przepis na tort lalka

tort lalka

nazwa

Wykonanie

Ten torcik zrobiłam na życzenie mojej córeczki, która marzyła o urodzinowym torcie z lalusią. Wbrew pozorom był bardzo łatwy do zrobienia. Miałam co prawda trochę problemów przy dekoracji bo od rąk masa maślana topiła mi się w worku cukierniczym ale jakoś udało się to opanować. Myślę, że taki torcik spodobałby się każdej małej królewnie.
*Jest jedna uwaga- był dość mały, góra na 10 osób. Z początku miałam zamiar zrobić go z kilku blatów biszkopta i ściąć już przełożony tort na kształt kopuły ale doszłam do wniosku, że może wyjść to kanciasto. Dlatego zrobiłam go w plastikowej misce i dzięki temu miał idealny kształt.
Składniki: na ciasto:
3 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem:
300 ml śmietanki kremówki
200 g czekolady deserowej
dodatkowo:
1/2 szklanki przegotowanej wody
3 łyżki soku z cytryny
5 łyżek kwaśnego dżemu (użyłam z czarnej porzeczki) na dekorację:
300 g masła
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
perełki cukrowe
niebieski barwnik spożywczy
lalka
Białka ubić, kiedy będą sztywne nadal ubijając wsypywać po trochę cukru. Do ubitej piany dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie puszysta dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy o średnicy 18 cm i piec w 180*C około 45 minut. Wystudzić najlepiej przez noc a następnie przekroić na 4 blaty.
Czekoladę połamać, umieścić w miseczce. W garnku zagotować wodę i zdjąć z ognia. Na garnku ustawić miseczkę z czekoladą i poczekać aż się rozpuści mieszając od czasu do czasu. Przestudzić.
Wysoką ale dość wąską miseczkę wyłożyć dokładnie folią spożywczą. Z jednego blatu biszkopta wyciąć kółko wielkości dna miseczki i umieścić je na spodzie. Nasączyć wodą z sokiem z cytryny. Pozostałe blaty ciasta posmarować dżemem. Kremówkę ubić na sztywno a następnie dodać przestudzoną czekoladę. Dokładnie ale krótko zmiksować. Masę podzielić na trzy części. Pierwszą wyłożyć na biszkopt i przykryć ciastem dżemem do dołu. Biszkopt od góry nasączyć wodą z cytryną. Tak samo robić kolejne warstwy. Wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Stężałe ciasto wyłożyć na talerz odwracając miskę do góry dnem i delikatnie zdjąć folię.
Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Część masy odłożyć. Do reszty dodać barwnik spożywczy (można podzielić na dwie części i do jednej dodać więcej). Z lalki zdjąć ubranie i odczepić nogi. Tułów nadziać na dwa patyczki do szaszłyków i wbić je w tort. Masę przełożyć do worka cukierniczego z dowolną końcówką i udekorować tort. Wykończyć perełkami cukrowymi.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/06/tort-lalka.html