Wykonanie

Dziś przedstawiam Wam ostatnią propozycję na jutrzejszą noc duchów i czarownic. Babeczki Dextera, to podobno wypiek inspirowany popularnym amerykańskim serialem Dexter opowiadającym o seryjnym mordercy, który jest jednocześnie analitykiem śladów
krwi i pracuje dla policji. Pierwszy raz z przepisem na te krwawe babeczki, pocięte kawałkami stłuczonego szkła, spotkałem się rok temu na blogu Marthy Stewart. Już wtedy chciałem je przygotować, ale ie starczyło mi czasu. Może i lepiej, że wykonałem je dopiero teraz, bo przez ostatni rok sporo się nauczyłem i jestem zadowolony z efektu :)ciasto (6 babeczek):80 g
mąki80 g
masła40 g
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
jajkoMasło utrzeć z
cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Wbić
jajko, dodać
mąkę z
proszkiem do pieczenia i miksować przez kilka minut do połączenia składników. Gotowe ciasto nakładać do papilotek (po ok. 1 łyżce do każdej). Babeczki piec w 180°C przez 25-30 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.krem:200 ml kremówki 36%100 g
mascarpone1-2 łyżki
cukru pudruKremówkę ubić na sztywno, dodać
mascarpone i
cukier puder. Dokładnie wymieszać. Całość wstawić do zamrażarki na 15 minut. Schłodzony krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką i wyciskać na babeczki.dekoracja:150 g
cukru80 ml
wodyniebieski
barwnik spożywczysok malinowy/z granatów/dżem z
czarnej porzeczkiCukier,
wodę i niewielką (minimalną) ilość barwnika umieścić w rondlu z grubym dnem i podgrzewać, na niewielkim ogniu, do rozpuszczenia składników, ciągle mieszając. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć, przestać mieszać i gotować przez kolejne 15-20 minut. Po tym czasie
syrop zgęstnieje. Aby sprawdzić czy jest odpowiedni przeprowadzić próbę. W tym celu przy pomocy łyżki wybrać z garnka niewielką ilość
syropu i zanurzyć w szklance z zimną
wodą. Jeśli karmel szybko stwardnieje, a po wyjęciu da się ukruszyć (nie ciągnąć), jest gotowy. Rondel zdjąć z palnika, a jego zawartość wylać na papier do pieczenia tworząc cienką warstwę. Odstawić do wystudzenia i stwardnienia. Krem na babeczkach pochlapać
sokiem malinowym/z granatów/dżemem z
czarnej porzeczki. Zastygnięty karmel połamać na mniejsze kawałki.
Cukrowym szkłem dekorować babeczki.Smacznego! :)

