ßßß Cookit - przepis na babeczki Dextera

babeczki Dextera

nazwa

Wykonanie

Dziś przedstawiam Wam ostatnią propozycję na jutrzejszą noc duchów i czarownic. Babeczki Dextera, to podobno wypiek inspirowany popularnym amerykańskim serialem Dexter opowiadającym o seryjnym mordercy, który jest jednocześnie analitykiem śladów krwi i pracuje dla policji. Pierwszy raz z przepisem na te krwawe babeczki, pocięte kawałkami stłuczonego szkła, spotkałem się rok temu na blogu Marthy Stewart. Już wtedy chciałem je przygotować, ale ie starczyło mi czasu. Może i lepiej, że wykonałem je dopiero teraz, bo przez ostatni rok sporo się nauczyłem i jestem zadowolony z efektu :)
ciasto (6 babeczek):
80 g mąki
80 g masła
40 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Wbić jajko, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i miksować przez kilka minut do połączenia składników. Gotowe ciasto nakładać do papilotek (po ok. 1 łyżce do każdej). Babeczki piec w 180°C przez 25-30 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.
krem:
200 ml kremówki 36%
100 g mascarpone
1-2 łyżki cukru pudru
Kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone i cukier puder. Dokładnie wymieszać. Całość wstawić do zamrażarki na 15 minut. Schłodzony krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką i wyciskać na babeczki.
dekoracja:
150 g cukru
80 ml wody
niebieski barwnik spożywczy
sok malinowy/z granatów/dżem z czarnej porzeczki
Cukier, wodę i niewielką (minimalną) ilość barwnika umieścić w rondlu z grubym dnem i podgrzewać, na niewielkim ogniu, do rozpuszczenia składników, ciągle mieszając. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć, przestać mieszać i gotować przez kolejne 15-20 minut. Po tym czasie syrop zgęstnieje. Aby sprawdzić czy jest odpowiedni przeprowadzić próbę. W tym celu przy pomocy łyżki wybrać z garnka niewielką ilość syropu i zanurzyć w szklance z zimną wodą. Jeśli karmel szybko stwardnieje, a po wyjęciu da się ukruszyć (nie ciągnąć), jest gotowy. Rondel zdjąć z palnika, a jego zawartość wylać na papier do pieczenia tworząc cienką warstwę. Odstawić do wystudzenia i stwardnienia. Krem na babeczkach pochlapać sokiem malinowym/z granatów/dżemem z czarnej porzeczki. Zastygnięty karmel połamać na mniejsze kawałki. Cukrowym szkłem dekorować babeczki.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2014/10/babeczki-dextera.html