ßßß Cookit - przepis na Ciasto z gruszkami i białą czekoladą

Ciasto z gruszkami i białą czekoladą

nazwa

Wykonanie

Rozpusta w biały dzień. Zrobiłam to ciasto na urodziny mojego Taty i wszyscy zgodnie stwierdzili, że jest przepyszne. Decyzja o upieczeniu akurat tego ciasta była spontaniczna. Rano dostałam mail od Ursy, czytelniczki z RPA z przepisem, a w drodze do domu wstąpiłam do sklepu i kupiłam brakujące składniki. Potem tylko chwila mieszania i gotowe. Najdłużej trwa przygotowanie polewy, ale jeżeli dobrze rozplanujecie czas, to nie będzie źle. W oryginalnym przepisie ciasto jest pieczone w tortownicy z kominkiem, ja niestety takiej nie mam i piekłam w formie od babki. Miałam małą przygodę przy wyjmowaniu, bo za wcześnie próbowałam wyjąć ciasto, ale udało mi się je uratować. Ursa jeszcze raz dziękuję za przepis.
Składniki (tortownica 20 cm z kominkiem)
100 g białej czekolady
125 g masła
125 g drobnego cukru (dałam 100)
2 jajka
185 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 ml mleka
1 puszka gruszek w syropie (425 g)
polewa:
sok z puszki z gruszek
30 g cukru pudru
20 g masła
5-10 ml wody (ja nie dałam)
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Formę wysmarować masłem/ olejem i wysypać mąką. Strzepać nadmiar mąki.
Czekoladę połamać na kawałki. Roztopić w kąpieli wodnej (odradzam roztapianie białej czekolady w mikrofalówce). Odstawić do przestudzenia.
Masło utrzeć z cukrem, aż będzie puszyste. Dodawać po jednym żółtku i nadal ucierać. Dodać przestudzoną czekoladę i razem utrzeć, aż wszystko się wymieszać. Używając metalowej (!!!) łyżki dodawać naprzemiennie mąkę i mleko i mieszać.
Białka ubić na sztywno. Wymieszać delikatnie z pozostałymi składnikami. Połowę ciasta przełożyć do formy i wyrównać. Położyć na ciasto gruszki pokrojone w plastry. Wyłożyć pozostałe ciasto i wyrównać. Wstawić do piekarnika i piec przez około 40 - 45 minut (do suchego patyczka). Pozwolić ciasto ostygnąć przez kilka minut i wyjąć na kratkę.
Kiedy ciasto się piecze przelać sok z puszki do garnuszka i podgrzewać na niewielkim ogniu. Sok zredukować do jednej łyżki (ma być gęsty prawie jak karmel). Zdjąć z ognia i wymieszać z masłem i cukrem. W razie potrzeby dolać wody. Polać ciasto.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2015/04/Ciasto-z-gruszkami-i-biala-czekolada.html