Wykonanie
Rozpusta w biały dzień. Zrobiłam to ciasto na urodziny mojego Taty i wszyscy zgodnie stwierdzili, że jest przepyszne. Decyzja o upieczeniu akurat tego ciasta była spontaniczna. Rano dostałam mail od Ursy, czytelniczki z RPA z przepisem, a w drodze do domu wstąpiłam do sklepu i kupiłam brakujące składniki.
Potem tylko chwila mieszania i gotowe. Najdłużej trwa przygotowanie polewy, ale jeżeli dobrze rozplanujecie czas, to nie będzie źle. W oryginalnym przepisie ciasto jest pieczone w tortownicy z kominkiem, ja niestety takiej nie mam i piekłam w formie od babki. Miałam małą przygodę przy wyjmowaniu, bo za wcześnie próbowałam wyjąć ciasto, ale udało mi się je uratować. Ursa jeszcze raz dziękuję za przepis.

Składniki (tortownica 20 cm z kominkiem)100 g
białej czekolady125 g
masła125 g drobnego
cukru (dałam 100)2
jajka185 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia125 ml
mleka1 puszka
gruszek w
syropie (425 g)polewa:sok z puszki z
gruszek30 g
cukru pudru20 g
masła5-10 ml
wody (ja nie dałam)Wykonanie:Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Formę wysmarować masłem/
olejem i wysypać
mąką. Strzepać nadmiar
mąki.
Czekoladę połamać na kawałki. Roztopić w kąpieli
wodnej (odradzam roztapianie
białej czekolady w mikrofalówce). Odstawić do przestudzenia.
Masło utrzeć z
cukrem, aż będzie puszyste. Dodawać po jednym
żółtku i nadal ucierać. Dodać przestudzoną
czekoladę i razem utrzeć, aż wszystko się wymieszać. Używając metalowej (!!!) łyżki dodawać naprzemiennie
mąkę i
mleko i mieszać.
Białka ubić na sztywno. Wymieszać delikatnie z pozostałymi składnikami. Połowę ciasta przełożyć do formy i wyrównać. Położyć na ciasto
gruszki pokrojone w plastry. Wyłożyć pozostałe ciasto i wyrównać. Wstawić do piekarnika i piec przez około 40 - 45 minut (do suchego patyczka). Pozwolić ciasto ostygnąć przez kilka minut i wyjąć na kratkę.Kiedy ciasto się piecze przelać sok z puszki do garnuszka i podgrzewać na niewielkim ogniu. Sok zredukować do jednej łyżki (ma być gęsty prawie jak karmel). Zdjąć z ognia i wymieszać z
masłem i
cukrem. W razie potrzeby dolać
wody. Polać ciasto.