ßßß Cookit - przepis na Sałatka Nigelli z arbuzem, fetą i oliwkami

Sałatka Nigelli z arbuzem, fetą i oliwkami

nazwa

Wykonanie

< Jabłka z rodzynkami i migdałami pod maślaną kruszonką
Ser turecki peyniri z warzywami >
Sałatka Nigelli z arbuzem, fetą i oliwkami
Nigella Lawson : „Chociaż ta kombinacja może brzmieć dość nieprawdopodobnie, to zapewniam, że jest fantastyczna: z jednej strony słonawo−pikantna z drugiej zaś owocowo−odświeżająca. Wierz mi, że jeśli raz ją przyrządzisz, zagości już na stałe na Twym stole. „
Składniki
1 mała czerwona cebula
2−4 limonki, zależnie od soczystości
1,5 kg słodkiego arbuza
250 g sera feta owczego
pęczek natki pietruszki
pęczek świeżej mięty , posiekanej
3−4 łyżki oliwy extra virgine
100 g drylowanych czarnych oliwek
czarny pieprz
Sposób przyrządzenia
Obierz i pokrój w cienkie pół plastry czerwoną cebulę. Przełóż ją do płaskiej małej miski i wlej sok z limonek, żeby cebula, straciła piekącą ostrość. Dwie limonki powinny wystarczyć, ale po przekrojeniu ich na pół może okazać się, że dysponujesz owocami wysuszonymi i mało soczystymi. W takim przypadku użyj ich więcej.
Arbuz obierz ze skóry i usuń pestki, po czym pokrój miąższ na 4cm trójkątne kawałki. Fetę pokrój w kostkę o podobnej wielkości i wszystko włóż do dużej, szerokiej i płaskiej miski. Poodrywaj listki pietruszki od łodygi i wrzuć do miski razem z posiekaną miętą.
Na wierzch sałatki wyłóż pięknie zaróżowioną cebulę, dodaj oliwę i oliwki, po czym, posługując się dłońmi, bardzo delikatnie wszystko wymieszaj, uważając, by nie pokruszyć fety ani arbuza. Na koniec posyp świeżo zmielonym pieprzem. Spróbuj czy nie trzeba jeszcze dodać soku z limonek.
Smacznego!
About Pani Kucharka
View all posts by Pani Kucharka >
< Jabłka z rodzynkami i migdałami pod maślaną kruszonką
Ser turecki peyniri z warzywami >
Źródło:http://panikucharka.pl/salatki/salatka-nigelli-z-arbuza-z-feta-i-oliwkami