ßßß
Nigella Lawson : „Chociaż ta kombinacja może brzmieć dość nieprawdopodobnie, to zapewniam, że jest fantastyczna: z jednej strony słonawo−pikantna z drugiej zaś owocowo−odświeżająca. Wierz mi, że jeśli raz ją przyrządzisz, zagości już na stałe na Twym stole. „Składniki1 mała czerwona cebula2−4 limonki, zależnie od soczystości1,5 kg słodkiego arbuza250 g sera feta owczegopęczek natki pietruszkipęczek świeżej mięty , posiekanej3−4 łyżki oliwy extra virgine100 g drylowanych czarnych oliwekczarny pieprzSposób przyrządzeniaObierz i pokrój w cienkie pół plastry czerwoną cebulę. Przełóż ją do płaskiej małej miski i wlej sok z limonek, żeby cebula, straciła piekącą ostrość. Dwie limonki powinny wystarczyć, ale po przekrojeniu ich na pół może okazać się, że dysponujesz owocami wysuszonymi i mało soczystymi. W takim przypadku użyj ich więcej.Arbuz obierz ze skóry i usuń pestki, po czym pokrój miąższ na 4cm trójkątne kawałki. Fetę pokrój w kostkę o podobnej wielkości i wszystko włóż do dużej, szerokiej i płaskiej miski. Poodrywaj listki pietruszki od łodygi i wrzuć do miski razem z posiekaną miętą.Na wierzch sałatki wyłóż pięknie zaróżowioną cebulę, dodaj oliwę i oliwki, po czym, posługując się dłońmi, bardzo delikatnie wszystko wymieszaj, uważając, by nie pokruszyć fety ani arbuza. Na koniec posyp świeżo zmielonym pieprzem. Spróbuj czy nie trzeba jeszcze dodać soku z limonek.
Smacznego!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Jabłka z rodzynkami i migdałami pod maślaną kruszonkąSer turecki peyniri z warzywami >