Wykonanie
<
Jabłka z
rodzynkami i
migdałami pod
maślaną kruszonką
Ser turecki peyniri z warzywami >
Sałatka Nigelli z
arbuzem,
fetą i
oliwkamiNigella Lawson : „Chociaż ta kombinacja może brzmieć dość nieprawdopodobnie, to zapewniam, że jest fantastyczna: z jednej strony słonawo−pikantna z drugiej zaś owocowo−odświeżająca. Wierz mi, że jeśli raz ją przyrządzisz, zagości już na stałe na Twym
stole. „Składniki1 mała
czerwona cebula2−4
limonki, zależnie od soczystości1,5 kg słodkiego
arbuza250 g
sera feta owczegopęczek
natki pietruszkipęczek świeżej
mięty , posiekanej3−4 łyżki
oliwy extra virgine100 g drylowanych czarnych
oliwekczarny pieprzSposób przyrządzeniaObierz i pokrój w cienkie pół plastry
czerwoną cebulę. Przełóż ją do płaskiej małej miski i wlej sok z
limonek, żeby
cebula, straciła piekącą ostrość. Dwie
limonki powinny wystarczyć, ale po przekrojeniu ich na pół może okazać się, że dysponujesz
owocami wysuszonymi i mało soczystymi. W takim przypadku użyj ich więcej.
Arbuz obierz ze skóry i usuń pestki, po czym pokrój miąższ na 4cm trójkątne kawałki.
Fetę pokrój w kostkę o podobnej wielkości i wszystko włóż do dużej, szerokiej i płaskiej miski. Poodrywaj listki
pietruszki od łodygi i wrzuć do miski razem z posiekaną
miętą.Na wierzch sałatki wyłóż pięknie zaróżowioną
cebulę, dodaj
oliwę i
oliwki, po czym, posługując się dłońmi, bardzo delikatnie wszystko wymieszaj, uważając, by nie pokruszyć
fety ani
arbuza. Na koniec posyp świeżo zmielonym
pieprzem. Spróbuj czy nie trzeba jeszcze dodać soku z
limonek.
Smacznego!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka ><
Jabłka z
rodzynkami i
migdałami pod
maślaną kruszonką
Ser turecki peyniri z warzywami >