Wykonanie
< Ciasto mocno
czekoladoweSałatka Nigelli z
arbuzem,
fetą i
oliwkami >
Jabłka z
rodzynkami i
migdałami pod
maślaną kruszonką
Jeden z lepszych ciepłych zimowych deserów, łatwych czyli nieskomplikowanych w wykonaniu, dość treściwych więc niekoniecznie po obfitym obiedzie. Przepis pochodzi od bloga „małej cukierenki” dodałam tylko do
jabłek migdałów. Można podać z
bitą śmietaną lub Cremefraiche , ale nie wiem czy coś takiego jest do nabycia w Polsce.
Składniki:1kg kwaskowatych
jabłek1/2
cytryny2-3 łyżki
rodzynekgarść spażonych
migdałów150g
mąki100g
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego100g zimnego
masłaWykonanie:1.
Jabłka obrać, przepołowić, usunąć gniazda nasienne, pokroić wzdłuż na kawałki, skropić
sokiem z cytryny i ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym
masłem. Posypać je z wierzchu
rodzynkami i
migdałami.2. W misce wymieszać razem
mąkę,
cukier,
cukier waniliowy. Dodać posiekane
masło, wymieszać i następnie rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Posypać nią przygotowane
jabłka i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 190oC na funkcji góra-dół. Piec przez około 30-40 minut, aż ładnie się przyrumieni kruszonka.
Smacznego!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Ciasto mocno
czekoladoweSałatka Nigelli z
arbuzem,
fetą i
oliwkami >