ßßß Cookit - przepis na Jabłka z rodzynkami i migdałami pod maślaną kruszonką

Jabłka z rodzynkami i migdałami pod maślaną kruszonką

nazwa

Wykonanie

< Ciasto mocno czekoladowe
Sałatka Nigelli z arbuzem, fetą i oliwkami >
Jabłka z rodzynkami i migdałami pod maślaną kruszonką
Jeden z lepszych ciepłych zimowych deserów, łatwych czyli nieskomplikowanych w wykonaniu, dość treściwych więc niekoniecznie po obfitym obiedzie. Przepis pochodzi od bloga „małej cukierenki” dodałam tylko do jabłek migdałów. Można podać z bitą śmietaną lub Cremefraiche , ale nie wiem czy coś takiego jest do nabycia w Polsce.
Składniki:
1kg kwaskowatych jabłek
1/2 cytryny
2-3 łyżki rodzynek
garść spażonych migdałów
150g mąki
100g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
100g zimnego masła
Wykonanie:
1. Jabłka obrać, przepołowić, usunąć gniazda nasienne, pokroić wzdłuż na kawałki, skropić sokiem z cytryny i ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Posypać je z wierzchu rodzynkami i migdałami.
2. W misce wymieszać razem mąkę, cukier, cukier waniliowy. Dodać posiekane masło, wymieszać i następnie rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Posypać nią przygotowane jabłka i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 190oC na funkcji góra-dół. Piec przez około 30-40 minut, aż ładnie się przyrumieni kruszonka.
Smacznego!
About Pani Kucharka
View all posts by Pani Kucharka >
< Ciasto mocno czekoladowe
Sałatka Nigelli z arbuzem, fetą i oliwkami >
Źródło:http://panikucharka.pl/desery/jablka-z-rodzynkami-i-migdalami-pod-maslana-kruszonka