ßßß
Jeden z lepszych ciepłych zimowych deserów, łatwych czyli nieskomplikowanych w wykonaniu, dość treściwych więc niekoniecznie po obfitym obiedzie. Przepis pochodzi od bloga „małej cukierenki” dodałam tylko do jabłek migdałów. Można podać z bitą śmietaną lub Cremefraiche , ale nie wiem czy coś takiego jest do nabycia w Polsce.
Składniki:1kg kwaskowatych jabłek1/2 cytryny2-3 łyżki rodzynekgarść spażonych migdałów150g mąki100g cukru1 opakowanie cukru waniliowego100g zimnego masłaWykonanie:1. Jabłka obrać, przepołowić, usunąć gniazda nasienne, pokroić wzdłuż na kawałki, skropić sokiem z cytryny i ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Posypać je z wierzchu rodzynkami i migdałami.2. W misce wymieszać razem mąkę, cukier, cukier waniliowy. Dodać posiekane masło, wymieszać i następnie rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Posypać nią przygotowane jabłka i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 190oC na funkcji góra-dół. Piec przez około 30-40 minut, aż ładnie się przyrumieni kruszonka.
Smacznego!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Ciasto mocno czekoladoweSałatka Nigelli z arbuzem, fetą i oliwkami >