ßßß Cookit - przepis na Crumble jabłkowy

Crumble jabłkowy

nazwa

Wykonanie

Moje pierwsze crumble. Smak - idealny. Konsystencja? Spodziewałam się raczej musu pod kruszonką, a jabłuszka się nie "rozmiękły". Wykorzystałam za mało soczyste jabłka, więc następnym razem spróbuję z inną odmianą :) Zapach cynamonu, pieczonych migdałów i imbiru... bezcenny :)
Składniki:
1 kg jabłek
100 g migdałów
3 łyżki cukru waniliowego
garść rodzynek
2 łyżeczki cynamonu
100 g mąki
100 g masła
50 g cukru
50 g otrębów owsianych
1/2 łyżeczki imbiru
Sposób przygotowania:
Jabłka umyj, obierz i pokrój w dużą kostkę. Dodaj drobno posiekane (można w blenderze) migdały, namoczone w zimnej wodzie i osączone rodzynki. Posyp cukrem waniliowym i cynamonem.Wymieszaj, by owoce równo się "oblepiły".
Przygotuj kruszonkę: masło, cukier, mąkę, otręby i imbir zagnieć, aż do połączenia składników i powstania grudek. Kruszonkę rozłóż równomiernie na jabłkach.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piecz około 30 minut, aż kruszonka się zezłoci.
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2013/10/crumble-jabkowy.html