Wykonanie
Moje pierwsze crumble. Smak - idealny. Konsystencja? Spodziewałam się raczej musu pod kruszonką, a jabłuszka się nie "rozmiękły". Wykorzystałam za mało soczyste
jabłka, więc następnym razem spróbuję z inną odmianą :) Zapach
cynamonu, pieczonych
migdałów i
imbiru... bezcenny :)
Składniki:1 kg
jabłek100 g
migdałów3 łyżki
cukru waniliowegogarść
rodzynek2 łyżeczki
cynamonu100 g
mąki100 g
masła50 g
cukru50 g
otrębów owsianych1/2 łyżeczki
imbiruSposób przygotowania:
Jabłka umyj, obierz i pokrój w dużą kostkę. Dodaj drobno posiekane (można w blenderze)
migdały, namoczone w zimnej wodzie i osączone
rodzynki. Posyp
cukrem waniliowym i
cynamonem.Wymieszaj, by
owoce równo się "oblepiły".Przygotuj kruszonkę:
masło,
cukier,
mąkę,
otręby i
imbir zagnieć, aż do połączenia składników i powstania grudek. Kruszonkę rozłóż równomiernie na jabłkach.Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piecz około 30 minut, aż kruszonka się zezłoci.