ßßß Cookit - przepis na Śledź smażony po duńsku w zalewie octowej

Śledź smażony po duńsku w zalewie octowej

nazwa

Wykonanie

< Owsianka gotowana z jeżynami, posypana tartym jabłkiem
Smażona cukinia z czosnkiem >
Śledź smażony w panierce w zalewie octowej jest bardzo znany i lubiany w Dani. Duńczycy robią go albo sami od podstaw w domu ( raczej starsi ludzie którzy mają czas na takie rzeczy) lub kupują gotowe takie śledzie ze sklepowych półek. Śledź ten jest bardzo nietypowy w smaku, bowiem jest robiony na sposób słodkawy mimo iż jest w zalewie octowej ( przynajmniej te gotowe w sklepie maja właśnie taki smak) W sklepach jest bardzo dużo różnych gatunków śledzi, wszystkie są w słodkich zalewach, duńczycy lubią je jeść właśnie w takim stylu. Mi osobiście nie bardzo taki smak słodkawy śledzia pasuje, dlatego też rzadko go tam kupuje, jednak w postaci fantazyjnej kanapki smakuje już mi dużo lepiej. Takie gotowe śledzie smażone w zalewie octowej można już kupić też w polskich sklepach.
Śledzie smażone je się jako obiad z dodatkiem ziemniaków pieczonych lub puree z różnego rodzaju dodatkami warzywnymi.
Kanapki ze smażonym śledziem lub każdym innym rodzajem jada się w Dani bardzo często podczas frokostu czyli lunchu między godziną 1130-13.30
Śledzie smażone po duńsku
Przepis pochodzi z książki „Śledź na różne sposoby” Tadeusz Barewicz.
SKŁADNIKI:
80 dag świeżych śledzi, 10 dag słoniny, 2 łyżki octu, 2 jajka, 3 łyżki mąki, 5 łyżek tartej bułki, 3 łyżki musztardy, sól.
SPOSÓB WYKONANIA:
Śledzie oczyścić, odfiletować, usunąć skórę, skropić octem, posolić, odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Filety cienko posmarować musztardą, panierować w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce. Słoninę pokroić w kosteczkę, wytopić skwarki, odcedzić. Smażyć śledzie na słoninie na złoty kolor. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posypać skwarkami, wstawić na 5 minut do nagrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika. Podawać z ziemniakami puree oraz sałatką z czerwonej kapusty.
About Gosia Drohomirecka
Mam na imię Małgosia, mam 35 lat, mieszkam w północnej Danii i prowadzę blog o nazwie” Pani Kucharka” Na moim blogu znajdziecie przepisy kuchni polskiej, kuchni wegetariańskiej, kuchni zdrowej typu light oraz wpisy z ciekawych miejsc w Danii , ciekawostek związanych z tym krajem oraz ludzi żyjących tutaj. Patrz zakładka : „Moja duńska kraina” Najczęściej robię najróżniejsze sałatki, które uwielbiam oraz eksperymentuję z koktajlami i napojami na gorąco. Do moich ulubionych kuchni należą: włoska, azjatycka oraz libańska. Do moich ulubionych napojów zaliczam kawę z mlekiem. Do moich ulubionych deserów zaliczam wszystkie najzwyklejsze i najprostsze ciasta. Na blogu znajdziecie zatem przepisy na ciasta proste i nie skomplikowane. Czego nie lubię: długiego stania w kuchni, pracochłonnych potraw które zabierają zbyt wiele czasu. Zapraszam do skorzystania z moich przepisów lub chociaż zaczerpnięcia inspiracji dla Waszych kulinarnych przygód.
View all posts by Gosia Drohomirecka >
< Owsianka gotowana z jeżynami, posypana tartym jabłkiem
Smażona cukinia z czosnkiem >
Źródło:http://panikucharka.pl/moja-dunska-kraina/sledz-smazony-w-zalewie-octowej