ßßß
Ciasto:15 dag mąki pszennej15 dag mąki żytniej15 dag cukru15 dag masła2 łyżki śmietanySzczypta sody oczyszczonej+ziarenka słonecznika i dyni do dekoracjiZ podanych składników zagniatamy ciasto i gotowe wkładamy na pół godziny do lodówki. Dużą tortownicę smarujemy margaryna i posypujemy niewielka ilością bułki tartej. Ciasto cienko wałkujemy na kształt okręgu i przekładamy do foremki, brzegi ciasta odkrawamy i zwinąwszy w kulkę wkładamy do zamrażarki. Ciasto nakłuwamy kilkakrotnie widelcem i wypełniamy masą sernikową.
Masa sernikowa:1 kg sera1 szklanka cukru1 i ½ szklanki jogurtu albo śmietany1 łyżeczka imbiru1/3 łyżeczki cynamonu4 jajka3 łyżki mąki pszennejWszystkie składniki w temperaturze pokojowej umieszczamy w misce i miksujemy do połączenia się składników. Sernik wylewamy na ciasto i zatapiamy w nim karmelizowane, nieco przestudzone gruszki.
Gruszki:6 gruszek1 łyżka masła5 łyżek cukruŁyżeczka cynamonuGruszki obieramy i wycinamy gniazda nasienne a następnie dzielimy na mniejsze kawałki np. ósemki. Masło i cukier rozpuszczamy do stworzenia karmelu, który doprawiamy cynamonem i na niewielkim ogniu karmelizujemy gruszki. Przestudzone zatapiamy w masie sernikowej, a na wierzchu posypujemy startym ciastem z zamrażarki i pestkami dyni i słonecznika. Pieczemy na najniższym poziomie piekarnika w temperaturze 170 stopni przez 1,5 godziny. Studzimy, a następnie podajemy oprószony cukrem pudrem.Chciałabym Was gorąco zaprosić do wypełnienia ankiety związanej bezpośrednio z moimi badaniami. Za pomoc z góry dziękuję!http://www.ebadania.pl/438d1888d2cf786b
https://sklep.egmont.pl/ksiazki/kuchnia/p,jakubiak-lokalnie,10893.html