Wykonanie
Kończy się okres zimowy, kiedy to w deserach pojawiają się co najwyżej
owoce z puszki lub
jabłka. Czasem w sklepie dostać można ładne
gruszki!Z takich okazji trzeba jak najbardziej korzystać. Zwłaszcza przed
truskawkowym bumem. Dzisiaj mam dla Was propozycję na sernik z dodatkiem tychże
owoców.Jeżeli teraz nie dostaniecie ładnych
gruszek, zachęcam do zapisania tego przepisu i wypróbowania go w okresie letnio - jesiennym.

Ciasto:15 dag
mąki pszennej15 dag
mąki żytniej15 dag
cukru15 dag
masła2 łyżki
śmietanySzczypta
sody oczyszczonej+ziarenka
słonecznika i dyni do dekoracjiZ podanych składników zagniatamy ciasto i gotowe wkładamy na pół godziny do lodówki. Dużą tortownicę smarujemy
margaryna i posypujemy niewielka ilością
bułki tartej. Ciasto cienko wałkujemy na kształt okręgu i przekładamy do foremki, brzegi ciasta odkrawamy i zwinąwszy w kulkę wkładamy do zamrażarki. Ciasto nakłuwamy kilkakrotnie widelcem i wypełniamy masą sernikową.

Masa sernikowa:1 kg
sera1 szklanka
cukru1 i ½ szklanki
jogurtu albo
śmietany1 łyżeczka
imbiru1/3 łyżeczki
cynamonu4
jajka3 łyżki
mąki pszennejWszystkie składniki w temperaturze pokojowej umieszczamy w misce i miksujemy do połączenia się składników. Sernik wylewamy na ciasto i zatapiamy w nim karmelizowane, nieco przestudzone
gruszki.
Gruszki:6
gruszek1 łyżka
masła5 łyżek
cukruŁyżeczka
cynamonuGruszki obieramy i wycinamy gniazda nasienne a następnie dzielimy na mniejsze kawałki np. ósemki.
Masło i
cukier rozpuszczamy do stworzenia karmelu, który doprawiamy
cynamonem i na niewielkim ogniu karmelizujemy
gruszki. Przestudzone zatapiamy w
masie sernikowej, a na wierzchu posypujemy startym
ciastem z zamrażarki i
pestkami dyni i
słonecznika. Pieczemy na najniższym poziomie piekarnika w temperaturze 170 stopni przez 1,5 godziny. Studzimy, a następnie podajemy oprószony
cukrem pudrem.Chciałabym Was gorąco zaprosić do wypełnienia ankiety związanej bezpośrednio z moimi badaniami. Za pomoc z góry dziękuję!http://www.ebadania.pl/438d1888d2cf786b


https://sklep.egmont.pl/ksiazki/kuchnia/p,jakubiak-lokalnie,10893.html