Wykonanie
Chociaż jestem tradycjonalistką, jeśli chodzi o serniki, to od czasu do czasu kuszę się na jakiś eksperyment. Tym razem wypadło na "californian cheesecake " czyli sernik kalifornijski . Przepis zaczerpnęłam z książki Annie Bell "Georgeous cakes". Jako że zrobiłam go z
serków kremowych, jest ciut słonawy, ale jednocześnie dość słodki, a niewielki dodatek
imbiru i
cynamonu daje mu ciekawy posmak. Dla amatorów serników i nie tylko...

Spód:85 g
maki, przesianej40 g
mąki kukurydzianej50 g drobnego
cukru(golden caster)85 g
masła, rozpuszczonegoWarstwa serowa:550 g niskotłuszczowego
serka kremowego(dałam normalny)150 ml
śmietany180 g drobnego
cukru(golden caster)3
jajkakilka kropel esencji waniliowej1/2 łyżeczki mielonego
imbiru1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu1 łyżeczka złotego
syropukakao do posypaniaPiekarnik nastawić na 170 st . wymieszać wszystkie składniki na spód i wylepić masą dno 20 cm foremki o głębokości 9 cm. Piec przez 25 minut, aż nabierze złotego koloru, pozostawić do wystygnięcia.Wszystkie składniki na masę
serową za wyjątkiem
kakao umieścić w food procesorze i ucierać aż masa będzie gładka. Wylać masę na upieczony spód i piec 50 minut. Przejechać nożem przy bokach foremki i pozostawić do ostudzenia. Delikatnie przykryć folią i chłodzić w lodówce przez noc. Przed podaniem posypujemy
kakao.