ßßß Cookit - przepis na Cynamonowe oponki

Cynamonowe oponki

nazwa

Wykonanie

Oponki kojarzą mi się z moją mamą, bo to ona je zawsze robiła na Tłusty czwartek czy za każdym razem kiedy ją o to poprosiliśmy. Pochodzą z zeszytu z przepisami mojej babci. Robi się je bardzo szybko, nie są też trudne. Naprawdę warto, bo wychodzą mięciutkie, a przez to, że dodałam do ciasta odrobinę cynamonu pięknie pachną :)
Składniki na cynamonowe oponki - ok. 25 dużych i 25 małych :
- 500 g mąki ( 2 szklanki)
- 500 g sera ( ja użyłam chudego)
- 2 jajka
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- kilka łyżek cukru
- 2 łyżki śmietany
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
W misce rozgniatamy drobno biały ser, dodajemy cukier. Jajka roztrzepujemy i mieszamy z serem. Następnie dodajemy sodę, mąkę, cynamon, śmietanę. Z całości wyrabiamy ciasto, które nie powinno się kleić (zawsze można dosypać trochę mąki, ale nie za dużo, by ciasto nie było zbyt suche).
Blat posypujemy mąką, rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 5-7 mm. Wycinamy dużą szklanką koła, a w środku małym kieliszkiem mniejsze kółka.
W tym czasie rozgrzewamy olej. Chcąc sprawdzić czy jest wystarczająco rozgrzany wrzucamy kawałeczek ciasta, powinno lekko skwierczeć.
Wrzucamy i smażymy do zarumienienia z obu stron. Wykładamy na talerz wyłożony pergaminem bądź papierem w celu wchłonięcia nadmiaru tłuszczu. Posypujemy obficie cukrem pudrem.
Smacznego!!
Źródło:http://cookingandpainting.blogspot.com/2013/02/cynamonowe-oponki.html