Wykonanie
Oponki kojarzą mi się z moją mamą, bo to ona je zawsze robiła na Tłusty czwartek czy za każdym razem kiedy ją o to poprosiliśmy. Pochodzą z zeszytu z przepisami mojej babci. Robi się je bardzo szybko, nie są też trudne. Naprawdę warto, bo wychodzą mięciutkie, a przez to, że dodałam do ciasta odrobinę
cynamonu pięknie pachną :)

Składniki na
cynamonowe oponki - ok. 25 dużych i 25 małych :- 500 g
mąki ( 2 szklanki)- 500 g
sera ( ja użyłam chudego)- 2
jajka- 1 łyżka
sody oczyszczonej- kilka łyżek
cukru- 2 łyżki
śmietany- 2 płaskie łyżeczki
cynamonuSposób przygotowania:W misce rozgniatamy drobno
biały ser, dodajemy
cukier.
Jajka roztrzepujemy i mieszamy z
serem. Następnie dodajemy
sodę,
mąkę,
cynamon,
śmietanę. Z całości wyrabiamy ciasto, które nie powinno się kleić (zawsze można dosypać trochę
mąki, ale nie za dużo, by ciasto nie było zbyt suche).Blat posypujemy
mąką, rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 5-7 mm. Wycinamy dużą szklanką koła, a w środku małym kieliszkiem mniejsze kółka.W tym czasie rozgrzewamy
olej. Chcąc sprawdzić czy jest wystarczająco rozgrzany wrzucamy kawałeczek ciasta, powinno lekko skwierczeć.Wrzucamy i smażymy do zarumienienia z obu stron. Wykładamy na talerz wyłożony pergaminem bądź papierem w celu wchłonięcia nadmiaru tłuszczu. Posypujemy obficie
cukrem pudrem.

Smacznego!!