ßßß
Ciasto kruche:12 dag masła12 dag cukru2 łyżki śmietany24 dag mąki½ łyżeczki sody oczyszczonej Wodzisław1 czubata łyżka kakaoZimne masło siekamy na kawałki, dodajemy cukier, śmietanę, przesianą mąkę wymieszaną z sodą i kakao. Wszystko zagniatamy*. Ciasto odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce takie jak lodówka. Dużą tortownicę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Ciasto wałkujemy i wykładamy nim foremkę. Przygotowujemy masę serową.Masa sernikowa:1 kg sera białego (mielonego)**15 dag cukru3 duże jajka15 dag jogurtu greckiego30 dag pełnotłustego mleka (lub śmietanki)2 opakowania budyniu śmietankowegoWszystkie składniki umieszczamy w misce, miksujemy do ich całkowitego połączenia. Nie za długo, aby zbędnie nie napowietrzać masy (sernik wyrośnie i wyraźnie opadnie).Migdałowe ‘’łezki”: ***200 ml śmietanki1 czerstwa kajzerka2 łyżki cukru10 dag mielonych migdałówKilka łyżek mąki + odrobina do formowaniaKakao i rozbełtane białko do obtaczaniaKajzerkę ścieramy na tarce. Śmietankę zagotowujemy i dodajemy bułkę oraz migdały, gotujemy jeszcze 2-3 minuty na niewielkim ogniu. Całość słodzimy i odstawiamy do przestudzenia (wtedy masa jeszcze nieco zgęstnieje).**** Do wystudzonej masy dodajemy mąki i wyrabiamy. Formujemy kluseczki rękami oprószonymi mąką. Gotowe kuleczki układamy na tacce lub talerzyku i mrozimy przez kilka godzin. Przed włożeniem ich do masy serowej maczamy je w rozbełtanym białku a następnie w kakao. Układamy na wierzchu sernika i lekko wpychamy palcem do środka. Tak przygotowany sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 1,5 godziny, sernik najlepiej piec na dolnej półce.Dodatkowo:KakaoPłatki migdałoweWystudzony sernik przed podaniem oprószamy kakao i posypujemy płatkami migdałowymi, które możemy uprażyć na patelni. Świetnie sprawdzi się też w towarzystwie polewy czekoladowej!*Możemy to tez zrobić mikserem. Ciasto kruche nie powinno mieć zbyt długo kontaktu z ciepłymi dłońmi.**Jeżeli mamy taką możliwość, warto kupić zwykły ser w kostkach i samemu go zmielić 2-3 krotnie.*** Łezki spokojnie możemy przygotować dzień wcześniej. Można też zrobić podwójną lub potrójną ilość i trzymać przez kilka tygodni w zamrażarce wykorzystując je na bieżąco.****Jeżeli masa będzie niejednolita, możemy ją zawsze zmiksować, najlepiej gdy jest jeszcze ciepła.Sernik będzie wyglądał jeszcze bardziej efektownie, gdy do masy sernikowej dodamy kawałki posiekanej, gorzkiej czekolady lub drażetki.Ciasto nie jest zbyt słodkie, dlatego fanom słodkości proponuję zwiększyć ilość cukru w masie serowej maksymalnie do 25 dag.Może polubisz też:

Jabłecznik z masą kajmakową
Sernik kokosowy na czekoladowym spodzie
Chałka - jak pleciemy?