ßßß
składniki:2 tabliczki czekolady deserowej4 jajka100 g blanszowanych migdałówmała garść płatków migdałów175 g masła150 g mąki1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej120 g cukru1 łyżka kakaoszczypta solipolewa:3-4 łyżki cukru200 ml śmietanki kremówkiodrobina wodyCzekoladę połamaną na kawałki wrzucamy do miksera razem z masłem, cukrem, migdałami, kakao i solą. Składniki miksujemy na gładką masę. Jeśli jednak masa będzie za gęsta dodajmy jedno lub dwa jajka i spróbujmy znowu miksować. Następnie dodajemy pozostała ilość jaj i mąkę z sodą oczyszczoną. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę wylewamy do tortownicy i ciasto pieczemy w temp 180 stopni przez 45-50 minut. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odrobinę opadnie, ale nie martwcie się, tak ma być (poza tym nie ma się co przejmować, przecież to domowe wypieki:) ). Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie wysypujemy na patelnię cukier i ustawiamy na dosyć mocny ogień i nie mieszając czekamy, aż się rozpuści cukier, a gdy już to nastąpi dolewamy stopniowo śmietankę kremówkę. Migdały prażymy na suchej patelni i posypujemy ciasto wcześniej polane sosem karmelowym. Smacznego! :)








