Wykonanie
Kochani! Dokładnie rok temu powstał mój wspaniały blog. Chciałam Wam przede wszystkim podziękować, bo gdyby nie Wy, Czytelnicy, mój blog nie miałby sensu. Dziękuję, za każdy komentarz, za każde miłe słowo, za odwiedziny na blogu, za wsparcie i za to, że dzięki Wam wiem, że to co robię ma sens! To naprawdę cudowne uczucie dzielić się z innymi swoja pasją. A dzisiaj wiem, że dla mnie blog i gotowanie to całe życie! Specjalnie z okazji pierwszych urodzin Creative In Kitchen mam do Was przepis na superczekoladowe ciasto z
sosem karmelowym i prażonymi
migdałami! Delikatne, wilgotne i niesamowicie pyszne!
składniki:2 tabliczki
czekolady deserowej4
jajka100 g blanszowanych
migdałówmała garść
płatków migdałów175 g
masła150 g
mąki1 i 1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej120 g
cukru1 łyżka
kakaoszczypta
solipolewa:3-4 łyżki
cukru200 ml
śmietanki kremówkiodrobina
wodyCzekoladę połamaną na kawałki wrzucamy do miksera razem z
masłem,
cukrem,
migdałami,
kakao i
solą. Składniki miksujemy na gładką masę. Jeśli jednak masa będzie za gęsta dodajmy jedno lub dwa
jajka i spróbujmy znowu miksować. Następnie dodajemy pozostała ilość jaj i
mąkę z
sodą oczyszczoną. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę wylewamy do tortownicy i ciasto pieczemy w temp 180 stopni przez 45-50 minut. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odrobinę opadnie, ale nie martwcie się, tak ma być (poza tym nie ma się co przejmować, przecież to domowe wypieki:) ). Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie wysypujemy na patelnię
cukier i ustawiamy na dosyć mocny ogień i nie mieszając czekamy, aż się rozpuści
cukier, a gdy już to nastąpi dolewamy stopniowo
śmietankę kremówkę.
Migdały prażymy na suchej patelni i posypujemy ciasto wcześniej polane
sosem karmelowym. Smacznego! :)