Wykonanie
Na Andrzejkach powinno być i coś na słono i coś na słodko. Na słodko świetnie sprawdzają się serniki, tarty, babeczki, a także pachnące
masłem i
orzechami ciasteczka.110 g
masła200 g
mąki150 g
cukru1
jajko3-4 łyżki
kakao50-60 g
płatków migdałowychpół łyżeczki
sodyMasło rozpuszczamy w misce dodajemy
jajko,
cukier,
kakao i dokładnie mieszamy. Następnie dosypujemy
sodę oraz
mąkę. Ponownie mieszamy. Jeżeli dodamy
kakao po
mące i mniej dokładnie wymieszamy otrzymamy
ciasteczka dwukolorowe. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy łyżką masę formując spłaszczone kulki. Wierzch
ciastek posypujemy
płatkami migdałowymi, które lekko dociskamy.
Ciasteczka pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.