Wykonanie

Ten piernik upiekłam w wersji odwróconej. Na dno foremki ułożyłam
śliwki i zalałam
ciastem. Dzięki temu
owoce pozostały soczyste i nie było efektu opadania na dno ciasta. Ciasto upiekło się z dużą górką, ale zaraz po wyjęciu z piekarnika odwróciłam ja do góry dnem, dzięki temu górka się spłaszczyła. Taki piernik z dodatkiem
śliwek był wilgotny i bardzo aromatyczny.*tortownica 21 cmSkładniki:10 dość dużych
śliwek3
jajka2 szklanki
mąki1 szklanka
cukru125 g
masła lub
margaryny4 łyżki
kakao1 łyżeczka
sody1 szklanka
mleka1 opakowanie
przyprawy do piernikado dekoracji3 kostki
czekolady1 łyżka
mleka1 łyżka
płatków migdałowychMleko,
masło,
cukier i
kakao zagotować i wystudzić.
Mąkę wymieszać z
sodą i
przyprawą. Dodać do masy
kakaowej, wbić
jajka i zmiksować na jednolite ciasto. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia.
Śliwki podzielić na połówki, wyjąć pestki i ułożyć na dnie foremki skórką do góry dość ciasno. Zalać
ciastem. Piec około 50 minut w 180*C. Wystudzić.
Czekoladę rozpuścić w gorącym
mleku i polać ciasto. Posypać
migdałami.