ßßß
Ten piernik upiekłam w wersji odwróconej. Na dno foremki ułożyłam śliwki i zalałam ciastem. Dzięki temu owoce pozostały soczyste i nie było efektu opadania na dno ciasta. Ciasto upiekło się z dużą górką, ale zaraz po wyjęciu z piekarnika odwróciłam ja do góry dnem, dzięki temu górka się spłaszczyła. Taki piernik z dodatkiem śliwek był wilgotny i bardzo aromatyczny.*tortownica 21 cmSkładniki:10 dość dużych śliwek3 jajka2 szklanki mąki1 szklanka cukru125 g masła lub margaryny4 łyżki kakao1 łyżeczka sody1 szklanka mleka1 opakowanie przyprawy do piernikado dekoracji3 kostki czekolady1 łyżka mleka1 łyżka płatków migdałowychMleko, masło, cukier i kakao zagotować i wystudzić. Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą. Dodać do masy kakaowej, wbić jajka i zmiksować na jednolite ciasto. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Śliwki podzielić na połówki, wyjąć pestki i ułożyć na dnie foremki skórką do góry dość ciasno. Zalać ciastem. Piec około 50 minut w 180*C. Wystudzić. Czekoladę rozpuścić w gorącym mleku i polać ciasto. Posypać migdałami.