Wykonanie
Zmarzłam dzisiaj. Nie wiem jak u Was, ale u mnie ostatnimi dniami czuje się nadchodzące mrozy i wszystko wskazuje na to, że może jeszcze przed tym ociepleniem załapię się na pierwszy w tym roku śnieg. Swoją
drogą, podobno w niektórych rejonach naszego
kraju nadwiślańskiego co nieco zdążyło już poprószyć. Jak sytuacja wygląda u Was? Tak czy siak o lecie zdążyliśmy już zapomnieć (ba! już powoli wypadałoby pomyśleć o świętach, a jeżeli nie o nich to o Andrzejkach na pewno). W takich warunkach nawet
piwo nie musi być idealnie schłodzone - z lodówki,
powiem więcej może się okazać, że wersja ''grzana'' sprawdzi się o niebo lepiej. Na taką też Was zapraszam, na osłodę proponuję dodatkowo porcję kogla mogla!

1 l
jasnego piwa100 ml
wody1/2
pomarańczy (wyszorowanej)1 łyżeczka
przyprawy korzennej domowej lub firmy Skworcu (ważne, aby była ona bez
mąki)1-2 łyżki
miodu naturalnego5
goździków w całości firmy Skworcukawałek kory
cynamonu Skworcu (około 5 cm)2 -3 gwiazdki
anyżu Skworcu100 ml
wódki albo
rumu (opcjonalnie)
Wodę zagotowujemy wraz z
przyprawami i
pomarańczą pokrojoną w plasterki. Dolewamy
piwo i gotujemy pod przykryciem (
piwo nie musi wrzeć, ważne, aby było bardzo ciepłe).
Piwo dosładzamy do smaku
miodem tuż przed podaniem (gotując je, utracilibyśmy zbyt wiele składników odżywczych). Jeżeli lubimy ostrzejsze grzańce, dodajemy na chwilę przed zdjęciem z palnika mocny
alkohol.Kogiel - mogiel:2 duże
żółtka (lub 3 mniejsze)1 duże opakowanie
cukru wanilinowego Wodzisław
Żółtka ucieramy mikserem z
cukrem na puszystą masę. W ciągu kilku minut powinny zwiększyć swoją objętość i z koloru
pomarańczowego zmienić barwę na
cytrynowo - żółtą. Kogiel - mogiel wylewamy na
piwo w szklankach.kuflach, będzie się unosił na wierzchu.

Cieszę się, że konkurs z Zierenkowo cieszy się taką popularnością. Z radością prezentuję Wam najnowsze Prace, które otrzymałam na maila wczoraj wieczorem. Przypominam, że możecie na nie głosować za pośrednictwem facebooka. Do końca miesiąca czekam nie tylko na Wasze głosy, ale też na Prace. Zadanie macie ułatwione - znacie już prace konkurencji :) Może przed finiszem pojawi się na horyzoncie jakiś czarny koń...






Może polubisz też:

Piernik Staropolski - dojrzewający

Domowy
ajerkoniak - advocat

Koktajl
truskawkowo -
bazyliowy