Wykonanie

Składniki / Ingredients:
500 ml
jasnego piwa / 500 ml light beer
16 g
cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar
6 łyżek
soku z czarnej porzeczki / 6 tablespoons of blackcurrant juice
sok z połowy
pomarańczy / juice of half an orange
laska
cynamonu / cinnamon stick
6 sztuk
goździków / 6 pieces of cloves
2 sztuki
anyżu / 2 pieces of star anise
1 plasterek
pomarańczy / 1 slice of orange
1 łyżeczka
miodu / 1 teaspoon honey
Sposób przygotowania / Preparation:
Przygotowanie: 5 min, gotowanie: ok. 20 min, ilość porcji: 2
Wlewamy
piwo do garnka. Dodajemy
cukier waniliowy,
sok z czarnej porzeczki,
goździki, sok z
pomarańczy, laskę
cynamonu,
anyż i
miód. Gotujemy
piwo na wolnym ogniu cały czas mieszając (nie doprowadzamy
piwa do wrzenia).
Piwo wlewamy do kubeczków (przecedzamy je). Tuż przed podaniem dodajemy połowę plasterka z
pomarańczy. Gotowe :)
*****
We
pour the beer into the pan and we add a vanilla sugar, blackcurrant juice, cloves, orange juice, cinnamon stick, star anise and honey. We boil the beer to simmer, stirring constantly (we don't bring the beer to a boil). We
pour the beer to the cups (we filter them). Just before serving, we add half a slice of orange. Done :)!