ßßß
Składniki / Ingredients:500 ml jasnego piwa / 500 ml light beer16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar6 łyżek soku z czarnej porzeczki / 6 tablespoons of blackcurrant juicesok z połowy pomarańczy / juice of half an orangelaska cynamonu / cinnamon stick6 sztuk goździków / 6 pieces of cloves2 sztuki anyżu / 2 pieces of star anise1 plasterek pomarańczy / 1 slice of orange1 łyżeczka miodu / 1 teaspoon honeySposób przygotowania / Preparation:Przygotowanie: 5 min, gotowanie: ok. 20 min, ilość porcji: 2Wlewamy piwo do garnka. Dodajemy cukier waniliowy, sok z czarnej porzeczki, goździki, sok z pomarańczy, laskę cynamonu, anyż i miód. Gotujemy piwo na wolnym ogniu cały czas mieszając (nie doprowadzamy piwa do wrzenia). Piwo wlewamy do kubeczków (przecedzamy je). Tuż przed podaniem dodajemy połowę plasterka z pomarańczy. Gotowe :)*****We pour the beer into the pan and we add a vanilla sugar, blackcurrant juice, cloves, orange juice, cinnamon stick, star anise and honey. We boil the beer to simmer, stirring constantly (we don't bring the beer to a boil). We pour the beer to the cups (we filter them). Just before serving, we add half a slice of orange. Done :)!