Wykonanie
Likier świąteczny podpatrzyłam u koleżanki po fachu Smaki Alzacji, która mnie skusiła swoimi pięknymi zdjęciami do wykonania tego
alkoholu.
Likier może być wspaniałym prezentem na święta.
Likier świąteczny pachnie
korzennymi przyprawami,
miodem i
pomarańczami, czyż nie są to zapachy iście kojarzące się ze świętami?Wszystkie przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie znajdziecie tutaj.inspiracja
szklanka
wódkiduża
pomarańczakilka
goździków2 laski
cynamonu2 gwiazdki
anyżupół szklanki
cukru (u mnie pół na pół trzcinowy i zwykły)pół szklanki
mioduPomarańczę wyszorować, wyparzyć i pokroić na plasterki, wrzucić do słoika.W skórkę
pomarańczy można wbić
goździki lub wrzucić je do słoja luzem razem z laskami
cynamonu i gwiazdkami
anyżu.Całość zasypać
cukrem i wlać
miód.Zalać
wódką, zakręcić słoik i odstawić na kilka tygodni.Gotową przefiltrować, przelać do butelki i zamknąć.