ßßß Cookit - przepis na Pigwówka

Pigwówka

nazwa

Wykonanie

Nalewka pigwowa w Polsce jest bardzo popularna.Niespotkany aromat "polskiej cytryny". Od razu poprawia się humor:) Tak więc dzisiaj...królowa nalewek;)
Składniki;
1 kg pigwy,
1/2 kg cukru,
100 g miodu,
kilka gożdzików,
kora cynamonu,
skórka z pomarańczy,
1 litr wódki
Wykonanie;
Owoce myjemy, przekrawamy na pól i wycinamy gniazda nasienne. Tniemy w plasterki. Wkładamy do słoja przesypując cukrem. Zalewamy miodem. Zamykamy szczelnie i odkładamy na 4 dni. Po tym czasie zlewamy, dodajemy cynamon, skórke z pomarańczy oraz goździki. Zalewamy wódka w stosunku 1:1. Przechowyjemy około 5 tygodni. Nastepnie po tym czasie przelewamy do butelek. Odstawiamy w chłodne miejsce i czekamy aż nabierze mocy;)
/inspirowane przepisem z magazynu Kuchnia/
Źródło:http://aniolywkuchni.blogspot.com/2014/11/pigwowka.html