Wykonanie
Nalewka pigwowa w Polsce jest bardzo popularna.Niespotkany aromat "polskiej
cytryny". Od razu poprawia się humor:) Tak więc dzisiaj...królowa
nalewek;)Składniki;1 kg
pigwy,1/2 kg
cukru,100 g
miodu,kilka
gożdzików,kora
cynamonu,skórka z
pomarańczy,1 litr
wódkiWykonanie;
Owoce myjemy, przekrawamy na pól i wycinamy gniazda nasienne. Tniemy w plasterki. Wkładamy do słoja przesypując
cukrem. Zalewamy
miodem. Zamykamy szczelnie i odkładamy na 4 dni. Po tym czasie zlewamy, dodajemy
cynamon, skórke z
pomarańczy oraz
goździki. Zalewamy
wódka w stosunku 1:1. Przechowyjemy około 5 tygodni. Nastepnie po tym czasie przelewamy do butelek. Odstawiamy w chłodne miejsce i czekamy aż nabierze mocy;)
/inspirowane przepisem z magazynu Kuchnia/