ßßß Cookit - przepis na Nalewka pigwowowa

Nalewka pigwowowa

nazwa

Wykonanie

Coś dla ciała i coś dla ducha – pyszna nalewka na owocach pigwowca – doskonale wpływa na nasze zdrowie i na nasz nastrój. Same korzyści, nic tylko spożywać w celach zdrowotnych a ci zdrowi zawsze mogą powiedzieć, że piją w celach zapobiegawczych, bo przecież lepiej zapobiegać chorobom niż się potem leczyć
Nalewka pigwowowa wbrew powszechnemu mniemaniu nie jest przygotowywana na bazie owców pigwy a pigwowca. To inny gatunek rośliny, ale właściwości zdrowotne owoców pigwy i pigwowca są zbliżone – są bogatym źródłem witaminy C oraz innych witamin i minerałów. Nie należy zapominać, że nawet pestki z pigwowca są zdrowe – można z nich zrobić doskonałą, żelową maseczkę na zmarszczki – wystarczy tylko zmielić pestki wymieszać z odrobiną wody lub oliwy. Pestki pigwowca są cennym źródłem amigdaliny czyli witaminy B 17.
Osobiście kocham nalewkę pigwową nie tylko za właściwości zdrowotno- rozweselające ale przede wszystkim za smak i aromat
Składniki:
owoce pigwowca – 1 kg,
wódka 40% – 1 l,
cukier – 1 szklanka,
miód – 4 łyżki,
pomarańcza – 1 szt.
Przygotowanie:
Owoce pigwowca umyć i wypestkować. Następnie pokroić drobno i zalać wódką. Odstawić w ciemne chłodne miejsce na 3-4 tygodnie. Po tym czasie zlać alkohol do dużego słoja i wymieszać z 4 łyżkami płynnego miodu. Dodać skórkę startą z wyparzonej i wyszorowanej szczoteczka pomarańczy. Owoce pigwy, które pozostały po maceracji zasypać cukrem i trzymać dalej w ciemnym miejscu. Codziennie potrząsać słoikiem z owocami, aby cukier się stopniowo rozpuszczał. Po 2 tygodniach syrop powstały z owców pigwy dodać do powstającej nalewki. Owoce można dodatkowo jeszcze zalać 300 ml zimnej, ale przegotowanej wody i dobrze wymieszać, aby cały pozostały jeszcze w owocach cukier i sok się rozpuścił – dolać wodę do nalewki. Przefiltrować nalewkę przez filtry do kawy i rozlać do butelek. Odstawić w ciemne chłodne miejsce na 2 miesiące, aby się sklarowała.
Źródło:http://galantyna.pl/2014/11/nalewka-pigwowowa