Wykonanie
Coś dla ciała i coś dla ducha – pyszna
nalewka na owocach pigwowca – doskonale wpływa na nasze zdrowie i na nasz nastrój. Same korzyści, nic tylko spożywać w celach zdrowotnych a ci zdrowi zawsze mogą powiedzieć, że
piją w celach zapobiegawczych, bo przecież lepiej zapobiegać chorobom niż się
potem leczyć
Nalewka pigwowowa wbrew powszechnemu mniemaniu nie jest przygotowywana na bazie owców
pigwy a pigwowca. To inny gatunek rośliny, ale właściwości zdrowotne
owoców pigwy i pigwowca są zbliżone – są bogatym źródłem witaminy C oraz innych witamin i minerałów. Nie należy zapominać, że nawet pestki z pigwowca są zdrowe – można z nich zrobić doskonałą, żelową maseczkę na zmarszczki – wystarczy tylko zmielić pestki wymieszać z odrobiną
wody lub
oliwy. Pestki pigwowca są cennym źródłem amigdaliny czyli witaminy B 17.
Osobiście kocham
nalewkę pigwową nie tylko za właściwości zdrowotno- rozweselające ale przede wszystkim za smak i aromatSkładniki:
owoce pigwowca – 1 kg,
wódka 40% – 1 l,
cukier – 1 szklanka,
miód – 4 łyżki,
pomarańcza – 1 szt.Przygotowanie:
Owoce pigwowca umyć i wypestkować. Następnie pokroić drobno i zalać
wódką. Odstawić w ciemne chłodne miejsce na 3-4 tygodnie. Po tym czasie zlać
alkohol do dużego słoja i wymieszać z 4 łyżkami płynnego
miodu. Dodać skórkę startą z wyparzonej i wyszorowanej szczoteczka
pomarańczy.
Owoce pigwy, które pozostały po maceracji zasypać
cukrem i trzymać dalej w ciemnym miejscu. Codziennie potrząsać słoikiem z
owocami, aby
cukier się stopniowo rozpuszczał. Po 2 tygodniach
syrop powstały z owców
pigwy dodać do powstającej
nalewki.
Owoce można dodatkowo jeszcze zalać 300 ml zimnej, ale przegotowanej
wody i dobrze wymieszać, aby cały pozostały jeszcze w owocach
cukier i sok się rozpuścił – dolać
wodę do
nalewki. Przefiltrować
nalewkę przez filtry do
kawy i rozlać do butelek. Odstawić w ciemne chłodne miejsce na 2 miesiące, aby się sklarowała.