ßßß Cookit - przepis na Pigwówka

Pigwówka

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Pigwówka
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 1
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
owoce pigwowca 1 kilogramów
spirytus 1 litrów
wódka 0,5 litrów
cukier 500 gramów
Wykonanie:
Oczyszczone owoce pokroić na 4 części, usuwając gniazda nasienne, pokroić miąższ w plasterki. Włożyć do słoja, zalać spirytusem oraz wódką i zamknąć. Słój pozostawić w temperaturze pokojowej na 6 tygodni. Po tym czasie połowę nalewki przefiltrować do butelek i szczelnie zamknąć. Resztę po przefiltrowaniu wymieszać z cukrem i 100 ml przegotowanej wody. Ponownie przelać do słoja i szczelnie zamknąć. po upływie kilku tygodni połączyć wytrawną i słodką pigwówkę w proporcjach odpowiadających upodobaniom smakowym.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Nalewki
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10943/Pigwowka