Wykonanie
Zima jest fantastyczna... jeśli można ją podziwiać zza okna, siedząc przy kominku i będąc opatulonym w ciepły koc... W innym przypadku jest tylko "fajna", czasem jedynie "znośna", a czasem, gdy jest tak jak dziś u mnie (gdy wstałam było - 17 stopni C.) jest jak wrzód na tyłku. I w taką pogodę trzeba sobie jakoś radzić z mrozem. Najlepiej rozgrzewającymi
napojami. Dziś pierwszy z nich: rozgrzewająca
herbata z
rumem i
miodem.Składniki (na 3 porcje):-
herbata czarna, liściasta- 2
pomarańcze- 15
goździków- pół łyżeczki
cynamonu- 2 łyżki
rumu-
miód (do smaku)Przygotowanie:
Pomarańcze sparzamy, osuszamy a następnie za pomocą tarki o najmniejszych oczkach, ścieramy z nich skórkę. Wrzucamy ją do garnuszka, dodajemy
goździki i
cynamon. Zalewamy trzema szklankami
wody i zagotowujemy na bardzo małym ogniu. Do drugiego garnuszka wsypujemy dowolną ilość
herbaty (na 3 osoby) i zalewamy ją
wodą ugotowaną z
przyprawami. Czekamy ok. 4 minut aż wszystko się zaparzy.Całość odcedzamy i przelewamy do kubeczków. Dodajemy
rum i mieszamy.
Miód możemy dodać od razu lub, jeśli chcemy, aby
napój miał własciwości lecznicze, gdy
herbata troszkę się przestudzi (
miód traci zdrowotne działanie w temp. powyżej 70 stopni C.)Smacznego!
Uwagi:1. Można użyć zielonej
herbaty, ja sama
piję ją na co dzień, jednak "zielonka" ma to do siebie, że ochładza organizm (dlatego zaleca się ją pić latem), a nie taki efekt chcemy osiągnąć, dlatego też w tym wypadku polecam
herbatę czarną2. Działanie rozgrzewające ma też
imbir, w związku z czym można pół łyżeczki (lub mniej) świeżego, starkowanego
imbiru również dodać do tej
herbaty. Ja nie dodałam bo
imbiru nie lubię.