Wykonanie
            Zima jest fantastyczna... jeśli można ją podziwiać zza okna, siedząc przy kominku i będąc opatulonym w ciepły koc... W innym przypadku jest tylko "fajna", czasem jedynie "znośna", a czasem, gdy jest tak jak dziś u mnie (gdy wstałam było - 17 stopni C.) jest jak wrzód na tyłku. I w taką pogodę trzeba sobie jakoś radzić z mrozem. Najlepiej rozgrzewającymi 
napojami. Dziś pierwszy z nich: rozgrzewająca 
herbata z 
rumem i 
miodem.Składniki (na 3 porcje):- 
herbata czarna, liściasta- 2 
pomarańcze- 15 
goździków- pół łyżeczki 
cynamonu- 2 łyżki 
rumu- 
miód (do smaku)Przygotowanie:
Pomarańcze sparzamy, osuszamy a następnie za pomocą tarki o najmniejszych oczkach, ścieramy z nich skórkę. Wrzucamy ją do garnuszka, dodajemy 
goździki i 
cynamon. Zalewamy trzema szklankami 
wody i zagotowujemy na bardzo małym ogniu. Do drugiego garnuszka wsypujemy dowolną ilość 
herbaty (na 3 osoby) i zalewamy ją 
wodą ugotowaną z 
przyprawami. Czekamy ok. 4 minut aż wszystko się zaparzy.Całość odcedzamy i przelewamy do kubeczków. Dodajemy 
rum i mieszamy. 
Miód możemy dodać od razu lub, jeśli chcemy, aby 
napój miał własciwości lecznicze, gdy 
herbata troszkę się przestudzi (
miód traci zdrowotne działanie w temp. powyżej 70 stopni C.)Smacznego!

Uwagi:1. Można użyć zielonej 
herbaty, ja sama 
piję ją na co dzień, jednak "zielonka" ma to do siebie, że ochładza organizm (dlatego zaleca się ją pić latem), a nie taki efekt chcemy osiągnąć, dlatego też w tym wypadku polecam 
herbatę czarną2. Działanie rozgrzewające ma też 
imbir, w związku z czym można pół łyżeczki (lub mniej) świeżego, starkowanego 
imbiru również dodać do tej 
herbaty. Ja nie dodałam bo 
imbiru nie lubię.