Wykonanie
Delikatne, mięciutkie, soczyste, ze wspaniałym lekko
ostrym sosem barbecure. Proste w przygotowaniu. Sosu spokojnie można zrobić z podwójnej porcji. Przepis lekko zmodyfikowałam w metodyce wykonywania a pochodzi z milk-and.blogspot.com.au

Skladniki :250 g mielonej
wieprzowiny250 g mielonej
wołowiny1
cebula drobno posiekana1/2 łyżeczki świeżej
papryczki chilli drobno posiekanej( dodałam 1/3 łyżeczki suszonej )1 - 2
jajka ( ilosć w zalezności jaka masa nam wyjdzie )1 szklanka
bułki tartejpieprz i
sólmąka do obtaczania
olej do smażenia
Cebulę z
chilli podsmażamy na odrobinie
oleju aż stanie się miękka i szklista. Odstawiamy do przestygnięcia. Do miski przekładamy
mięsa, 1
jajko,
cebulę z
chilli,
bułkę tartą, solimy,
pieprzymy. Wyrabiamy całość na jednolitą masę, jeśli masa jest zbyt zbita i twarda dodajemy jeszcze jedno
jajko. Formujemy pulpeciki i obtaczamy je w
mące. Smazymy na
oleju na złoto ze wszystkich stron.Sos BBQ :1/2 szklanki
ketchupu1/2 szklanki
sosu pomidorowego1 szklanka
wody1 łyżka
cukru1 łyżka
sosu Worcesteshire1 łyżka
białego octu winnegokilka kropel
Tabasco ( użyłam Sriracha, może być inny pikantny )1 łyżeczka
mieszanki przypraw jak np.
przyprawy Kreolskie, których użyłam ale mogą być inne wasze ulubioneWszystkie składniki umieszczamy w garnku. Doprowadzamy do wrzenia na niewielkim ogniu. Do sosu przekładamy pulpeciki, najlepiej aby sos całkowicie je pokrył. Przykrywamy pokrywką i dusimy 30 minut.Smacznego :)