ßßß Cookit - przepis na Burgery

Burgery

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj chciałam Wam pokazać dwa przepisy, które powstały na potrzeby publikacji w Świecie Kominków. Przepisy na dwa rodzaje burgerów. Jedna dla mięsożerców, a druga wegetarian. Burgery te można przygotować w domu, na patelni grillowej lub też na grillu. Do podania koniecznie z domowymi bułkami, słodkim sosem do barbecue, sałatą, pomidorami oraz cebulą.
Burgery wieprzowo – wołowe
500 g mielonej wołowiny
500 g mielonej wieprzowiny
3 łyżki sosu Worcestershire
1 łyżka sosu słodkiego chili
sól, pieprz
1 jajko
olej do smarowania
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać . Uformować kotleciki o grubości około 1,5 - 2 cm. Posmarować olejem i smażyć na grillu z obu stron przez kilka minut.
Burgery z marchewką i ciecierzycą
300 g startej marchewki
200 g ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)
pół cebuli
2 łyżeczki nasion kuminu
4 łyżki sezamu
1 jajko
3 czubate łyżki bułki tartej
sól, pieprz
oliwa do smarowania
Wykonanie:
Sezam prażymy na suchej patelni a następnie miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy marchew, ciecierzycę i miksujemy całość. Kumin prażymy na suchej patelni i ucieramy w moździerzu. Dodajemy do masy razem z posiekaną cebulą. Masę doprawić do smaku. Dodać jajko i bułkę tartą i całość dokładnie wymieszać. Uformować kotleciki i wysmarować oliwą. Grillować przez 3-4 minuty z każdej strony.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/08/Burgery.html