Wykonanie
Dzisiaj chciałam Wam pokazać dwa przepisy, które powstały na potrzeby publikacji w Świecie Kominków. Przepisy na dwa rodzaje burgerów. Jedna dla mięsożerców, a druga wegetarian. Burgery te można przygotować w domu, na patelni grillowej lub też na grillu. Do podania koniecznie z domowymi
bułkami, słodkim sosem do barbecue,
sałatą,
pomidorami oraz
cebulą.


Burgery wieprzowo – wołowe500 g mielonej
wołowiny500 g mielonej
wieprzowiny3 łyżki
sosu Worcestershire1 łyżka sosu słodkiego
chilisól,
pieprz1
jajkoolej do smarowaniaWykonanie:Wszystkie składniki dokładnie wymieszać . Uformować kotleciki o grubości około 1,5 - 2 cm. Posmarować
olejem i smażyć na grillu z obu stron przez kilka minut.

Burgery z
marchewką i
ciecierzycą300 g startej
marchewki200 g
ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)pół
cebuli2 łyżeczki nasion kuminu4 łyżki
sezamu1
jajko3 czubate łyżki
bułki tartejsól,
pieprzoliwa do smarowaniaWykonanie:
Sezam prażymy na suchej patelni a następnie miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy
marchew,
ciecierzycę i miksujemy całość. Kumin prażymy na suchej patelni i ucieramy w moździerzu. Dodajemy do masy razem z posiekaną
cebulą. Masę doprawić do smaku. Dodać
jajko i
bułkę tartą i całość dokładnie wymieszać. Uformować kotleciki i wysmarować
oliwą. Grillować przez 3-4 minuty z każdej strony.
