ßßß Cookit - przepis na Sernik Amaretto

Sernik Amaretto

nazwa

Wykonanie

Nie za ciężki, kremowy, nie należy do serników puszystych. Bardzo dobry choć dla mnie ociupinkę za słodki. Wierzch zwieńczony jest masą serowo-śmietanową z delikatną nutą aczkolwiek wyczówalną amaretto. Całość ozdabiają posiekane migdały. Na początku chrupiące zaś z czasem miękną pod wpływem wilgoci. Przepis z lifeloveandsugar.com .
Składniki na spód : ( do spodu użyłam podłużnych biszkoptów lady fingers, nie dodawałam już cukru a zamiast masła użyłam oleju kokosowego )
1 i 1/4 szklanki pokruszonych na pył biszkoptów
5 łyżek masła
5 łyżek cukru
Masło rozpuszczamy. Mieszamy z resztą składników aż powstanianie konsystencja mokrego piasku. Odstawiamy.
Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy wcześniej przygotowane biszkopty z masłem i wykładamy równomiernie dno. Można również delikatnie wyłożyć boki. Następnie dociskamy rekoma aby całość była zbita a wierzch równy. Wstawiamy do piekarnika na 160°C i pieczemy 10 minut. Wyciągamy, odstawiamy.
Temperaturę piekarnika obniżamy do 150°C.
Kiedy forma nieco ostygnie, szczelnie owijamy ją folią aluminiową, gdyż sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.
Składniki na masę serową :
680 g kremowego sera ( jak qark,philadelpfia czy ser na sernik w wiaderku )
1 szklanka cukru ( śmiało mozna dać nieco mniej )
3 łyżki mąki
4 jaja
1 szklanka kwaśnej śmietany ( 12 % lub 18 % )
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
5 łyżek likieru Amaretto
W misce zmiksować ser, cukier i makę, tylko do połaczenia składników. Następnie dodajemy po 1 jajku cały czas miksując. Na koniec dokładamy śmietanę, ekstrakt i amaretto. Miksujemy na niskich obrotach aż całość będzie gładka.
Masę serową wylewamy na wczesniej podpieczony spód. Formę z ciastem kilkakrotnie opuszczamy z niewielkie wysokości na blat aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Wstawiamy formę do innej większej i wlewamy ciepła wodę do połowy wysokości tortownicy.
Pieczemy 1 godzinę i 40-50 minut.
Po upieczeniu piekarnik wyłączamy. Zostawiamy sernik w wyłaczonym zamkniętym piekarniku na 10. Następnie uchylamy drzwiczki i zostawiamy na kolejne 20 minut. Po tym czasie można wyjąć sernik z piekarnika i ostudzić.
Składniki na wierzch :
3/4 szklanki śmietany kremówki 30-36 %
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki likieru Amaretto
110 g kremowego serka
posiekane migdały w skórce
Kremówkę ubiajamy z cukrem i amaretto na sztywno. W osobnej misce ser utrzeć chwilę mikserem, żeby nie było grudek i dodać do kremówki delikatnie mieszając łopatką.
Masę wykładamy na wierzch ostudzonego sernika. Posypujemy posiekymi migdałami.
Sernik wstawiamy na noc do lodówki. Przechowujemy w lodówce i wyciągamy zaraz przed podaniem.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2015/04/Sernik-Amaretto.html