Wykonanie
Może być przekładany dowolnymi
owocami sezonowymi i pieczony przez cały rok. W smaku jest bardzo delikatny, mięciutki i lekko
maślany. Z
bitą śmietaną i
truskawkami wyśmienity. Prosty w przygotowaniu. Bardzo polecam!składniki:4
jajka wiejskie100 g
mąki tortowej100 g
cukru pudru15-20 g roztopionego i wystudzonego
masła2 łyżki
cukru pudru do
śmietany oraz trochę do posypania
biszkoptuśmietana kremówka 30 % 400 ml
truskawki lub inne
owoce sezonoweprzygotowanie:Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni góra dół. Mała tortownicę (23cm) wykładamy papierem do pieczenia i spód papieru lekko smarujemy
masłem.
Jajka o temperaturze pokojowej wybijamy do miseczki, dodajemy
cukier i miksujemy na puszysty krem. Odmierzamy
mąkę i przesiewamy przez sitko do ubitego kremu. Delikatnie, ale zdecydowanie mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy rozpuszczone, schłodzone
masło i delikatnie mieszamy. Przelewamy do przygotowanej formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy na lekko złoty kolor 15-20 min (do suchego patyczka).Kremówkę przed ubiciem chłodzimy, pod koniec ubijania dodajemy 2 łyżki
cukru pudru i miksujemy jeszcze chwilkę. Gotowy, ostudzony
biszkopt przecinamy poziomo na dwie części, górną zdejmujemy. Rozsmarowujemy
bitą śmietanę i układamy
truskawki pokrojone w plasterki. Delikatnie przykrywamy górną częścią
biszkoptu, z wierzchu posypujemy delikatnie
cukrem pudrem.Smacznego :-)