Wykonanie
Dzisiaj bardzo letnie, przyjemne i trochę szalone ciasto. Ciasto,
owoce a na górze chmurka z
bitej śmietany. Cudowny powiew ciepła i słońca przy niezbyt dużym nakładzie sił:) Ciasto jest trochę czasochłonne i trzeba na nie poczekać ale większość dzieje się bez naszego udziału. Moja zamrażarka nadal skrywa duże ilości czarnych i czerwonych
porzeczek i właśnie tych
owoców użyłam. Ciasto jest kwaśne w związku z tym, dlatego można użyć innych
owoców np.
malin,
czereśni,
wiśni,
jagód czy
borówek. W sezonie możecie upiec tylko spód tarty a
owoce i
bitą śmietanę przełożyć na już upieczone ciasto. Będzie pysznie! Polecam stęsknionym za latem:)
Składniki:Na ciasto:250 g
mąki50 g
cukru pudru125 g zimnego
masła1 duże
jajkoDodatkowo:600 g
owoców (jeśli używasz zamrożonych trzeba je rozmrozić)200 ml
śmietany kremówki (można pominąć)
cukier puder do posypania (można pominąć)Wykonanie:
Mąkę i
cukier puder przesiej do miski. Dodaj pokrojone w kostkę
masło. Rozcieraj je palcami łącząc z
mąką i
cukrem aż powstaną okruchy. Wbij
jajko i wymieszaj. Jeśli będzie zbyt zwarte można dodać odrobinę
mleka. Wyrób ciasto ale niezbyt długo inaczej stanie się gumowate i elastyczne. Uformuj je w kulkę
owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie formę do ciasta wysmaruj
masłem. Ciasto rozwałkuj i wylep nim formę. Ponakłuwaj widelcem,
owiń znowu folią i wstaw do zamrażalnika na kolejne 30 minut.
Owoce po rozmrożeniu przełóż na sitko żeby pozbawić je nadmiaru
wody. Po wyjęciu ciasta z zamrażarki wstaw je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez 10 minut. Po tym czasie wyjmij je wysyp na nie
owoce i piecz ok 25- 30 minut do momentu aż ciasto będzie upieczone. Brzegi będą rumiane. Ciasto już na tym etapie jest świetne ale dobrego nigdy za wiele. Gdy ciasto przestygnie ubij kremówkę i łyżką wykładaj ją na ciasto delikatnie mieszając z
owocami. Posyp odrobiną
cukru pudru wg uznania.