ßßß
Składniki:Na ciasto:250 g mąki50 g cukru pudru125 g zimnego masła1 duże jajkoDodatkowo:600 g owoców (jeśli używasz zamrożonych trzeba je rozmrozić)200 ml śmietany kremówki (można pominąć)cukier puder do posypania (można pominąć)Wykonanie:Mąkę i cukier puder przesiej do miski. Dodaj pokrojone w kostkę masło. Rozcieraj je palcami łącząc z mąką i cukrem aż powstaną okruchy. Wbij jajko i wymieszaj. Jeśli będzie zbyt zwarte można dodać odrobinę mleka. Wyrób ciasto ale niezbyt długo inaczej stanie się gumowate i elastyczne. Uformuj je w kulkę owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie formę do ciasta wysmaruj masłem. Ciasto rozwałkuj i wylep nim formę. Ponakłuwaj widelcem, owiń znowu folią i wstaw do zamrażalnika na kolejne 30 minut. Owoce po rozmrożeniu przełóż na sitko żeby pozbawić je nadmiaru wody. Po wyjęciu ciasta z zamrażarki wstaw je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez 10 minut. Po tym czasie wyjmij je wysyp na nie owoce i piecz ok 25- 30 minut do momentu aż ciasto będzie upieczone. Brzegi będą rumiane. Ciasto już na tym etapie jest świetne ale dobrego nigdy za wiele. Gdy ciasto przestygnie ubij kremówkę i łyżką wykładaj ją na ciasto delikatnie mieszając z owocami. Posyp odrobiną cukru pudru wg uznania.