Wykonanie
            Kruche ciasto z orzeźwiającym 
cytrynowym kremem czyli tradycyjna francuska 
tarta.

Składniki:Ciasto:2 szklanki 
mąki,150 g 
masła,1 
jajko,3/4 szklanki 
cukru pudru,1 łyżka 
śmietanyKrem 
cytrynowy:150 ml 
śmietany kremówki,4 
jajka,3/4 szklanki 
cukru,sok i starta skórka z 3 
cytryn
Rozpoczynamy od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki zagniatamy, pamiętając o tym, aby 
masło było schłodzone. Rozwałkowane ciasto przekładamy na formę do tarty i nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy papier do pieczenie i wysypujemy 
fasolę, by ciasto nie urosło. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 st. C przez 20 minut. Następnie zdejmujemy papier wraz z 
fasolą i wykładamy krem 
cytrynowy, którego przygotowanie zaczynamy od ubicia 
jajek z 
cukrem na kogel-
mogel. Następnie dodajemy kremówkę oraz sok i 
skórkę cytryny. Ponownie wstawiamy ciasto do piekarnika, by zapiec krem. Trwa to około 30 minut. Ostudzoną tartę obficie posypujemy 
cukrem pudrem.SMACZNEGO!