Wykonanie
Zazwyczaj
ryż i
makaron serwujemy osobno, tutaj mamy ich połączenie i wiecie co ? to dobrze smakuje. Mało dodatków a całosć fajnie ze sobą współgra. Całe danie nie robi sie dłużej jak 25-30 minut co jest dodatkowym atutem kiedy nie mamy czasu gotować. Serwujemy samo w sobie jako danie lub z dodatkiem ulubionego mięsiwa. Przepis z ksiązki "Wok & Stir-fry. Cooking"

Składniki :120 g długiego
ryżu120 g
makaronu spaghetti połamanego na ok 5 cm kawałki3 łyżki
oliwy60 ml nasion
sezamu2 łyżki posiekanego
szczypiorkusól i
pieprz430 ml
bulionu warzywnego,
mięsnego lub z
kurczaka ( użyłam więcej )1 łyżka
sosu sojowego2 łyżki posiekanej
natki pietruszkiRozgrzewamy wok z
oliwą. Jeeśli nie mamy woka może być garnek lub rondel.
Ryż i
makaron opłukać, odcedzić i osuszyć. Nie robiłam tego, a użyłam
ryżu i
makaronu pełnoziarnistego.Do woka wrzucamy
ryż z
makaronem, podsmażamy cały czas mieszając. Dodajemy
sezam i dalej podsmażamy aż całość nabierze złotego koloru, lekko brązowego. Dorzucamy
szczypiorek, mieszamy.
Pieprzymy, solimy. Wlewamy 280 ml
bulionu i
soso sojowy, doprowadzamy do wrzenia. Zakrywamy pokrywką, gotujemy 20 minut aż
ryż i
makaron będa al`dente. Należy zajrzeć co jakiś czas czy nie trzeba podlać
bulionem. Jeśli tak dolewamy kolejną porcję, przykrywamy i dusimy. Jak przy gotowaniu risotto.Gotowe danie posypujemy
natką pietruszki tuż przed podaniem.* Dodać można tak naprawdę nasze ulubione
zioła bez ograniczeń a całosć dodatkowo wzbogacić
cebulką dymką.* tak jak
pisałam w komentarzu serwujemy jako osobne danie lub z dodatkiem
mięsa. Można śmiało przed podaniem posypać
serem,
bazylią czy czym tam lubicie.Smacznego :)