ßßß
Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.Składniki na spód :350 g ciastek speculoos ( lub innych pełnoziarnistych - u mnie pełnoziarniste, solone Digestive )150 g rozpuszczonego masła4 łyżeczki przyprawy korzennej do piernikaCiasteczka rozkruszamy za pomocą wałka lub innego ustrojstwa na piasek. Dodajemy przyprawę i masło. Mieszamy. Taką masą wylepiamy dno i boki tortownicy o średnicy ok 25 cm ( u mnie 23 cm ) wcześniej dno wyłożone pergaminem. Boki wylepiłam mniej więcej do połowy. Blachę wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.Masa serowa :750 g sera na serniki ( użyłam twarogu półtłustego 2-krotnie zmielonego )250 g mascarpone250 g drobnego cukru5 jajek1 czubata łyżka przyprawy korzennej do piernika1 torebka cukru waniliowego ( 16 g )skórka otarta z jednej większej pomarańczyPiekarnik rozgrzewamy do 160°C.Obydwa sery ucieramy z cukrem na jednolitą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku. Na koniec dokładamy cukier waniliowy, przyprawę do piernika i skórkę z pomarańczy. Mieszamy. Wylewamy masę na wcześniej przygotowany i schłodzony spód.Na dole piekarnika umieszczamy naczynie wypełnione wrzącą wodą. Wstawiamy sernik i pieczemy 80 minut. W międzyczasie przygotowujemy polewę jogurtową.Składniki na polewę jogurtową :200 g jogurtu naturalnego ( użyłam tureckiego )1 łyżka otartej skórki pomarańczowej1 łyżka soku pomarańczowego1 łyżka cukru pudruWszystkie składniki mieszamy razem. Po 80 minutach sernik wyjmujemy, na wierzch wylewamy równomiernie polewę jogurtową. Wkładamy do piekarnika i pieczemy kolejne 20 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy ale nie otwieramy. Zostawiamy w nim sernik aż całkowicie ostygnie. Następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Posypujemy po wierzchu startą ciemną czekoladą.Smacznego :)