Wykonanie
Rzadko piekę serniki ale jak już się zabieram do ich pieczenia to starannie wybieram przepis. Nie żebym ich nie lubiła jakoś tak wychodzi. Temu
mogę nadać miano bezproblemowego. Jak zawsze śpiesząc się zapomniałam o czymś, o czym ? Nie wstawiłam naczynia z wrzątkiem pod blachę i myślałam, że będzie po serniku ale jednak upiekł się na medal a piekłam go tylko 15 minut dłużej niż zalecano w przepisie. Sam sernik należy do tych ciężkich ale bardzo smaczny mocno piernikowy. Nie za słodki, z
jogurtowym wierzchem i lekką nutą
pomarańczy - idealny.Rewelacyjnie kontrastuje z lekko słonym
spodem gdyż użyłam solonych digestive zamiast speculoos. Ale wy wybierzcie te, które bardziej lubicie. Ciacho bardzo zachwalane przez gości. Gorąco polecam !!!! Przepis z bloga Everyday flavour .

Wszystkie składniki powinny
mieć temp. pokojową.Składniki na spód :350 g
ciastek speculoos ( lub innych pełnoziarnistych - u mnie pełnoziarniste, solone Digestive )150 g rozpuszczonego
masła4 łyżeczki
przyprawy korzennej do piernika
Ciasteczka rozkruszamy za pomocą wałka lub innego ustrojstwa na piasek. Dodajemy
przyprawę i
masło. Mieszamy. Taką masą wylepiamy dno i boki tortownicy o średnicy ok 25 cm ( u mnie 23 cm ) wcześniej dno wyłożone pergaminem. Boki wylepiłam mniej więcej do połowy. Blachę wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.Masa serowa :750 g
sera na serniki ( użyłam
twarogu półtłustego 2-krotnie zmielonego )250 g
mascarpone250 g drobnego
cukru5
jajek1 czubata łyżka
przyprawy korzennej do piernika1 torebka
cukru waniliowego ( 16 g )skórka otarta z jednej większej
pomarańczyPiekarnik rozgrzewamy do 160°C.Obydwa
sery ucieramy z
cukrem na jednolitą masę. Następnie dodajemy po jednym
jajku. Na koniec dokładamy
cukier waniliowy,
przyprawę do piernika i skórkę z
pomarańczy. Mieszamy. Wylewamy masę na wcześniej przygotowany i schłodzony spód.Na dole piekarnika umieszczamy naczynie wypełnione wrzącą
wodą. Wstawiamy sernik i pieczemy 80 minut. W międzyczasie przygotowujemy polewę
jogurtową.Składniki na polewę
jogurtową :200 g
jogurtu naturalnego ( użyłam tureckiego )1 łyżka otartej
skórki pomarańczowej1 łyżka
soku pomarańczowego1 łyżka
cukru pudruWszystkie składniki mieszamy razem. Po 80 minutach sernik wyjmujemy, na wierzch wylewamy równomiernie polewę
jogurtową. Wkładamy do piekarnika i pieczemy kolejne 20 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy ale nie otwieramy. Zostawiamy w nim sernik aż całkowicie ostygnie. Następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Posypujemy po wierzchu startą ciemną
czekoladą.Smacznego :)