Wykonanie


Kremowy w smaku, idealny na Boże Narodzenie ze względu na ilość przypraw korzennych. Przypomina mi sernik nowojorski. Wypróbowany kilkukrotnie, zawsze zachwyca. Przepis Liski .Składniki:Spód:250 g
ciasteczek kruchych (mogą to być
ciasteczka korzenne albo typu Digestive np.
marki Lu albo
biszkopty,
ciasteczka petit beurre lub dowolna ich kombinacja)100 g
masła2 czubate łyżeczki
przyprawy do piernika [najlepiej bez dodatku
mąki]Masa:500 g białego
twarogu (zmielonego) [użyłam
sera President, polecany jest też ten ]160 g
cukru pudru4
jajka [duże]1 łyżka tartej
skórki pomarańczowej (lub 1 łyżeczka suszonej)1/2 łyżeczki
przyprawy do piernika1 czubata łyżka budyniu
waniliowego [można zastąpić
mąką ziemniaczaną]1
cukier waniliowy (używam
cukru Kotanyi) [ew. wanilinowego]Polewa:150 ml
jogurtu naturalnego1 łyżeczka
skórki pomarańczowej (suszonej) lub 1 łyżka świeżej1 łyżka
cukru pudru1 łyżka
soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)do posypania:
tarta gałka muszkatołowa [opcjonalnie]Wykonanie:Spód:
Ciasteczka wsypać do
torebki foliowej i dokładnie rozwałkować wałkiem lub pokruszyć w malakserze. Dodać
przyprawę do piernika i pokrojone
masło (druga także wypróbowana wersja: dodać roztopione
masło, lekko przestudzone). Zagnieść ciasto - będzie miało konsystencję lekko klejącej
bułki tartej.Tortownicę o średnicy 18-20 cm (ja miałam 26 cm, też jest ok, po prostu sernik jest niski) wyłożyć folią aluminiową, boki delikatnie posmarować
masłem. Spód i boki dokładnie wylepić pokruszonymi
ciasteczkami - chodzi o to, żeby brzeg był wysoki. Wstawić do lodówki na 30 minut, a w tym czasie przygotować masę:Masa:
Ser utrzeć z
cukrem na gładką masę. Dodawać po 1
jajku,
skórkę pomarańczową,
wanilię,
przyprawę do piernika i
budyń. Wyjąć z lodówki tortownicę, wlać masę.Piekarnik nagrzać do 180 st C. Wstawić sernik. Piec 45-50 minut.Polać polewą (wszystkie składniki polewy wcześniej dokładnie wymieszać) i dopiekać kolejne 12-15 minut.Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić sernik do wystygnięcia.Ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.Uwagi: Dokładnie trzymałam się przepisu i proporcji. Użyłam świeżo startej
skórki pomarańczowej. Nie posypywałam gałką.



Bądź na bieżąco, polub stronę na fb