Wykonanie

Urlop szybko się skończył, chociaż jak patrzę na kalendarz to trwał całkiem sporo...
Dziwne, jak względne jest pojęcie upływającego czasu... Ten sernik zrobiłam już jakiś czas temu, ale całkiem umknął mi i niemal zapomniałam się nim z
Wami podzielić... Cudownie kremowy, delikatny z grubą warstwą
bitej śmietany. A w środku? - w środku przepyszne
borówki. Jeśli lubicie tego typu smaki to dzisiejsza propozycja powinna Wam przypaść do gustu :) Bardzo Wam polecam :)Składniki na spód:200g
ciasteczek digestive60-70g miękkiego
masłaCiasteczka bardzo dokładnie zmiksować z
masłem lub drobno rozgnieść. Masą
ciasteczkową dokładnie wylepić spód tortownicy (24cm). Wstawić do lodówki.Składniki na masę
serową:3
jajka7 łyżek
cukru1kg
sera trzykrotnie zmielonego lub dobrego wiaderkowego250g
serka mascarpone2 łyżeczki
cukru waniliowego (klik)1
budyń waniliowy (40g)ponadto:180g
borówki amerykańskiej (ogrodowej)1/2 łyżki
mąki pszennejWszystkie składniki masy serowej bardzo dokładnie zmiksować.
Borówki wymieszać z
mąką dokładnie je obtaczając. Wmieszać je starannie do masy serowej, ale zbierając tylko
owoce - część
mąki która została i nie obtoczyła
borówek wyrzucić.Tortownicę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temp. 180 stopni. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 150 stopni i piec jeszcze 50 minut. Po tym czasie wyjąć i wystudzić a następnie wstawić do lodówki na całą noc.Składniki na warstwę
śmietanową:500g
śmietany kremówki 36%
cukier puder do smaku3 łyżki
borówek leśnych +
borówki i listki
mięty do dekoracji
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać
cukier puder i jeszcze chwilę miksować. Delikatnie wmieszać
borówki.
Śmietanę wyłożyć na sernik. Wierzch posypać
borówkami i udekorować listkami
mięty.Jeśli sernik przygotowujemy w duże upały warto do
śmietany dodać odrobinę
żelatyny (2 płaskie łyżeczki rozpuszczone w minimalnej ilości
wody a następnie podgrzane w kąpieli
wodnej i wmieszane stopniowo do całości). Smacznego :)


