Wykonanie
Urocza kompozycja
malin i
borówek zatopionych w delikatnym kremie zniewoli Wasze zmysły...
Składniki na bardzo dużą tartę :- na ciasto:500 g
mąki pszennej (3 szklanki),3
jajka,kostka
masła,2 łyżki
śmietany 18 % ,2 łyżki
cukru pudru.Ja do pieczenia użyłam niskiej okrągłej blaszki o średnicy 30 cm.- na krem
mascarpone:250 g
serka mascarpone,350 ml
śmietanki 30% (schłodzonej w lodówce)1 opakowanie
cukru waniliowego,2 łyżki
cukru pudru.-
owoce:150 g
borówek,150 g
malin,kilka listków
mięty (opcjonalnie).
Jak to zrobić?
Masło siekamy nożem na drobne części. Na stolnicy lub w misce zagniatamy ciasto z
mąki,
jajek, rozdrobnionego
masła,
śmietany i
cukru pudru. Jeśli jest zbyt lepkie możemy dosypać jeszcze odrobinę
mąki, jeśli natomiast jest zbyt kruche i nie chce się połączyć możemy dodać więcej
śmietany. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na pół godziny.Po tym czasie wałkujemy je na dość gruby, okrągły placek i układamy w niskiej okrągłej blaszce wyścielonej papierem do pieczenia w ten sposób aby ciasto wznosiło się aż po brzegi blaszki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 °C przez 12 minut. Po tym czasie nakłuwamy ciasto widelcem w różnych miejscach, tak aby wyszło z niego powietrze i pieczemy kolejne 12 minut.
Serek mascarpone mieszamy z
cukrem waniliowym i
cukrem pudrem (za pomocą łyżki).
Śmietankę 30 % ubijamy trzepaczką lub mikserem na sztywno. Ubitą
śmietankę dodajemy stopniowo do
serka i mieszamy (łyżką). Łączą się szybko.Na wystudzone ciasto nakładamy krem. Kroimy je w trójkąty i ozdabiamy
owocami. Dodatkowo tartę możemy udekorować listkami
mięty.Tartę przechowujemy w lodówce.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))