Wykonanie
Świetny sernik. Kremowa, waniliowa masa serowa i całe mnóstwo ciemnych
ciasteczek, które znajdziecie wszędzie (!), w spodzie, w środku sernika i na jego wierzchu. Zachwyca nie tylko wielbicieli oreo, ale także tych, którzy wcześniej tych
ciasteczek nie znali.Składniki na spód (tortownica 22 cm):150 g
ciasteczek oreo (razem z nadzieniem)3 łyżki
masła, roztopionego na masę
serową:1 kg
sera na sernik (zmielonego trzykrotnie)200 ml
śmietany kremówki3/4 szklanki
cukru4
jajka1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżka
mąki pszennej2 łyzki
cukru waniliowego1 opakowanie
ciastek oreo ok. 150 g, połamanych na ćwiartki na wierzch:200 ml kwaśnej
śmietany2 łyzki
cukru pudrukilka
ciastek oreo, połamanych na połowęświeże
owoce (opcjonalnie)Wykonanie:
Ciastka i
masło na spód zmikswać blenderem. Powstałą masą wylepić dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (boki wysmarować
masłem), blachę włożyć do lodówki.Wszystkie składniki na masę
serową(oprócz
ciasteczek) zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. Masę wylać na schłodzony spód, wyrównać, do środka powciskać
ciasteczka oreo, zatapiając je w
masie.Piec w temperaturze 150ºC przez około 50 – 60 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.Kwaśną
śmietanę wymieszać z
cukrem pudrem, wylać ją na wierzch sernika, poukładać połówki oreo i
owoce.Smacznego!