Wykonanie
Od dawna byłam ciekawa jak smakuje klasyk z Nowego Jorku, którym zachwyca się cały świat. Sernik bardzo prosty w przygotowaniu, wilgotny, gęsty, bardzo kremowy i rozpływający się w ustach, dzięki pieczeniu w kąpieli
wodnej. Foremkę owinełam folią aluminiową i ustawiłam w większym naczniu wypełnionym
wodą na wysokość 2 cm. Ten sam efekt można uzyskać wstawiając na dno piekarnika naczynie wypełnione gorącą
wodą.Sernik, który na pewno będzie smakował każdemu. Nie zachwyci jednak smakoszy liczących kalorie, bo dodatek 2 kubków 18 %
śmietany to spora dawka kalorii i tłuszczu. Sernik jest przepyszny, przepis wart polecenia, jednak pozostanę przy moich serniczkach z dodatkiem
mleka kokosowego ( zdrowszy profil tłuszczowy !) pieczonych bez kapieli
wodnej, a równie kremowych, wilgotnych i rozpływających się w ustach.Składniki na spód ciasta:
200 g owsianych
ciasteczek lub innych70 g
masłaSkładniki na masę
serową :1000 g
sera 3 x mielonego5
jajek3 łyżki
mączki ziemniaczanej3 łyżki
soku z cytryny200 g kwaśnej
śmietany150 g
cukruDodatkowo:500-600 g świeżych
owoców jagodowych40 g
cukru pudru200 g kwaśnej
śmietanyWykonanie:piekarnik nastawić na 170°C.
Ciasteczka razem z
masłem zmiażdzyć. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, bok wysmarować
masłem. Masę
ciasteczkową wyłożyć i zapiec w piekarniku przez 10 minutostudzić podpieczoną masę
ciasteczkową na kratce kuchennej
ser,
jajka,
śmietanę,
mączkę ziemniaczaną i
sok z cytryny wymieszać i wylać na podpieczony spód. Tortownicę o średnicy 26 cm owinąć dwoma pasami foli aluminiowej na krzyż i i ustawić w większej formie wypełnionej gorącą
wodą, tak by sięgała na wysokość 2 cm
boku tortownicy. Sernik piec 45 minut
śmietanę rozmieszać z
cukrem pudrem. Wylać na sernik i piec dalsze 15 minutwyjąć z piekarnika, cienkim nożem uwolnić rant sernika. Studzić na kratce, następnie najlepiej przez noc w lodówceschłodzony sernik podawać z
owocami jagodowymiŻYCZĘ SMACZNEGO !Źródło: Mit Liebe Das Genussmagazin EDEKA