Wykonanie
Miały być mini serniczki, już tak długo siedziały w mojej głowie, już wyobrażałam sobie jak się nimi delektuję, a tu...z czynników ode mnie niezależnych ( mój
Ciasteczkowy ) cała
seria serniczków poszła do kosza. Mój Luby gmerał przy pokrętełku od piekarnika i ustawił mi tylko na grzanie z góry ( cytuję " co za różnica" ) Jako, że lekko się zniechęciłam, postanowiłam w zamian za to, upiec sernik z Lemon
Curd. To był strzał w dziesiątkę :))) Ale żeby nie było zamierzam wrócić do mini serniczków, co się odwlecze, to nie uciecze ;)
sok z
trzech cytrynotarta skórka z jednej z wyciśniętych
cytryn ( otarłam 2 )100 g
masła3/4 szklanki
cukru3
jajkaCytryny parzymy wrzącą
wodą. W kąpieli
wodnej rozpuszczamy
masło,
cukier wraz
sokiem z
trzech cytryn. Kiedy
masło i
cukier się rozpuszczą, dodajemy ubite mikserem uprzednio
jajka. Całość mieszamy na ogniu, aż zgęstnieje. Kiedy Lemon
Curd jest już gęstawe przelewamy do wyparzonego wcześniej słoiczka i zakręcamy. Autorka przepisu pisze, iż można go przechowywać 1 miesiąc w lodówce, tego niestety nie sprawdziłam, ponieważ cały słoik wylądował na serniku :)Składniki na spód:230 g
ciasteczek kakaowych, owsianych
ciasteczek Sante100 g
masłaMasło rozpuszczamy,
ciasteczka maltretujemy blenderem. Do rozdrobnionych
ciastek dodajemy rozpuszczone
masło, energicznie mieszamy, aby powstała masa
ciasteczkowa. Dno tortownicy o średnicy 21 cm, wykładamy folią aluminiową, przesypujemy na nią masę z
ciastek i ugniatamy, aby spód był w miarę równy, boki smarujemy tłuszczem i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.Składniki na masę
serową:800 g
sera do serników ( spokojnie można dać 1 kg, mnie tyle
sera pozostało i z takiej porcji robiłam )3/4 szklanki
cukru pudru3
jajka2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
soku z cytrynyMiksujemy
ser, do niego dodajemy
cukier puder, następnie
jajka,
mąkę ziemniaczaną i na końcu
sok z cytryny. Po wymieszaniu wszystkich składników, przelewamy masę do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 st. C. Pieczemy około godziny. Należy zaglądać ( nie otwierając piekarnika) aby sernik nazbyt się nie zarumienił. Studzić przy leciutko uchylonym piekarniku. Wystudzony sernik smarujemy dosyć grubo upichconym przez nas Lemon
Curd. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnie delektujemy się pysznym
ciastem ;) Smacznego!!!