ßßß
sok z trzech cytrynotarta skórka z jednej z wyciśniętych cytryn ( otarłam 2 )100 g masła3/4 szklanki cukru3 jajkaCytryny parzymy wrzącą wodą. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło, cukier wraz sokiem z trzech cytryn. Kiedy masło i cukier się rozpuszczą, dodajemy ubite mikserem uprzednio jajka. Całość mieszamy na ogniu, aż zgęstnieje. Kiedy Lemon Curd jest już gęstawe przelewamy do wyparzonego wcześniej słoiczka i zakręcamy. Autorka przepisu pisze, iż można go przechowywać 1 miesiąc w lodówce, tego niestety nie sprawdziłam, ponieważ cały słoik wylądował na serniku :)Składniki na spód:230 g ciasteczek kakaowych, owsianych ciasteczek Sante100 g masłaMasło rozpuszczamy, ciasteczka maltretujemy blenderem. Do rozdrobnionych ciastek dodajemy rozpuszczone masło, energicznie mieszamy, aby powstała masa ciasteczkowa. Dno tortownicy o średnicy 21 cm, wykładamy folią aluminiową, przesypujemy na nią masę z ciastek i ugniatamy, aby spód był w miarę równy, boki smarujemy tłuszczem i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.Składniki na masę serową:800 g sera do serników ( spokojnie można dać 1 kg, mnie tyle sera pozostało i z takiej porcji robiłam )3/4 szklanki cukru pudru3 jajka2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki soku z cytrynyMiksujemy ser, do niego dodajemy cukier puder, następnie jajka, mąkę ziemniaczaną i na końcu sok z cytryny. Po wymieszaniu wszystkich składników, przelewamy masę do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 st. C. Pieczemy około godziny. Należy zaglądać ( nie otwierając piekarnika) aby sernik nazbyt się nie zarumienił. Studzić przy leciutko uchylonym piekarniku. Wystudzony sernik smarujemy dosyć grubo upichconym przez nas Lemon Curd. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnie delektujemy się pysznym ciastem ;) Smacznego!!!