ßßß Cookit - przepis na Sernik jagodowy

Sernik jagodowy

nazwa

Wykonanie

Sernik ten tak mnie kusił ,że postanowiłam wypróbować , przepis pochodzi z gazetki Gotuj krok po kroku. Nigdy takiego nie jadłam, ale od teraz mam zamiar robić go zawsze w sezonie jagodowym :). Wypróbujcie jest naprawdę obłędny, wszyscy się nim zachwycali i bardzo szybko znikł :).
Składniki :
250 g kakaowych herbatników u mnie Łakotki
100 g masła
4 jajka
1 kg twarogu
250 g miałkiego cukru
1 i 1/2 opakowania cukru waniliowego
2 i 1/2 łyżki mąki
300 g jagód
1 łyżka soku z cytryny
330 g śmietany 18 %
2 i 1/2 łyżki cukru pudru
Opis wykonania :
1. Herbatniki rozdrabniamy blenderem, przesypujemy do miski i dodajemy ciepłe rozpuszczone masło, wszystko dokładnie wyrabiamy wykładamy dno tortownicy śr. 22-24 cm uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. W oryginale powinnam wylepić boki tortownicy, ale jest zbyt mała ilość masy ciasteczkowej :), wiec jeżeli chcecie to podwójcie ilość składników na spód.Całość wkładamy na 30 minut do lodówki.
2. Twaróg musi być b. dobrej jakości ja odkryłam ten i jest fantastyczny zmielony 3 krotnie idealny do wypieków. Jest dostępny w sieci Tesco wypróbujcie go, a już go nie zamienicie.
Twaróg miksujemy i dodajemy cukier, 1 opakowanie cukru waniliowego, mąkę, sok z cytryny i umyte i odsączone jagody.
Dokładnie łączymy składniki cały czas miksując.
Gdy składniki się połączą wbijamy po jajku i dokładnie wyrabiamy.
Masę serową wykładamy na schłodzona masę ciasteczkową.
3. Ciasto pieczemy w 180 C przez 1 godzinę.
4. Schłodzona śmietanę ubijamy z 2 i 1/2 łyżki cukru pudru oraz 1/2 opakowania cukru waniliowego, cukier musi się całkowicie rozpuścić, masę śmietanową ponownie wkładamy do lodówki. Po upieczeniu ciasta wylewamy masę na wierzch sernika i wkładamy ponownie na 10- 15 minut do piekarnika.
5. Po tym czasie zostawiamy sernik w uchylonym piekarniku na 20 minut, wyciągamy i chłodzimy. Najlepszy jest na drugi dzień, gdy sobie odpocznie :)
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/07/sernik-jagodowy.html