Wykonanie
Sernik ten tak mnie kusił ,że postanowiłam wypróbować , przepis pochodzi z gazetki Gotuj krok po kroku. Nigdy takiego nie
jadłam, ale od teraz mam zamiar robić go zawsze w sezonie
jagodowym :). Wypróbujcie jest naprawdę obłędny, wszyscy się nim zachwycali i bardzo szybko znikł :).

Składniki :250 g
kakaowych herbatników u mnie Łakotki100 g
masła4
jajka1 kg
twarogu250 g miałkiego
cukru1 i 1/2 opakowania
cukru waniliowego2 i 1/2 łyżki
mąki300 g
jagód1 łyżka
soku z cytryny330 g
śmietany 18 %2 i 1/2 łyżki
cukru pudruOpis wykonania :1.
Herbatniki rozdrabniamy blenderem, przesypujemy do miski i dodajemy ciepłe rozpuszczone
masło, wszystko dokładnie wyrabiamy wykładamy dno tortownicy śr. 22-24 cm uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. W oryginale powinnam wylepić boki tortownicy, ale jest zbyt mała ilość masy
ciasteczkowej :), wiec jeżeli chcecie to podwójcie ilość składników na spód.Całość wkładamy na 30 minut do lodówki.2.
Twaróg musi być b. dobrej jakości ja odkryłam ten i jest fantastyczny zmielony 3 krotnie idealny do wypieków. Jest dostępny w
sieci Tesco wypróbujcie go, a już go nie zamienicie.

Twaróg miksujemy i dodajemy
cukier, 1 opakowanie
cukru waniliowego,
mąkę,
sok z cytryny i umyte i odsączone
jagody.Dokładnie łączymy składniki cały czas miksując.

Gdy składniki się połączą wbijamy po
jajku i dokładnie wyrabiamy.

Masę
serową wykładamy na schłodzona masę
ciasteczkową.3. Ciasto pieczemy w 180 C przez 1 godzinę.4. Schłodzona
śmietanę ubijamy z 2 i 1/2 łyżki
cukru pudru oraz 1/2 opakowania
cukru waniliowego,
cukier musi się całkowicie rozpuścić, masę
śmietanową ponownie wkładamy do lodówki. Po upieczeniu ciasta wylewamy masę na wierzch sernika i wkładamy ponownie na 10- 15 minut do piekarnika.5. Po tym czasie zostawiamy sernik w uchylonym piekarniku na 20 minut, wyciągamy i chłodzimy. Najlepszy jest na drugi dzień, gdy sobie odpocznie :)





