ßßß Cookit - przepis na Amerykański sernik jagodowy

Amerykański sernik jagodowy

nazwa

Wykonanie

Moja, mieszkająca w Anglii siostra, często mówi mi o tym, jak od czasu do czasu odpręża się siedząc w Starbucksie, popijając waniliowe Frappuccino z kawałkiem pysznego cheesecake. Powiem szczerze, że troszkę jej tego zazdroszczę. Moim marzeniem, trochę snobistycznym;), ale każdy jakieś takie ma, jest popołudniowe popijanie macchiato w kawiarni Starbucks, mając na sobie szpilki od Manolo Blahnika:)
Ażeby uszczknąć troszkę tych marzeń postanowiłam upiec sernik jagodowy typu american cheesecake . Przyznam szczerze, że z wieloma modyfikacjami, np. nie piekłam go w kąpieli wodnej. Wyszedł super, ma śliczny fioletowy kolor .
Składniki:
Spód:
200 g pokruszonych ciasteczek Digestive, u mnie zwykłe herbatniki
100 g rozpuszczonego masła
Masa serowa:
1 kg sera "wiaderkowego" lub serków Philadelphia
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
5 jajek
3 łyżki mąki
słoiczek musu jagodowego Anielskie Przysmaki lub 200-300g jagód
Polewa śmietanowa:
1 szklanka śmietany kwaśnej gęstej
aromat cytrynowy
2 łyżki cukru pudru
Ciastka pokruszyć np, wałkiem, wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę szerokości 26 cm, wyłożyć szczelnie folią aluminiową, wgnieść ciastka na spód. Schłodzić 15 minut.
Składniki na polewę wymieszać ze sobą mikserem.
Ser, cukier, mąkę i mus jagodowy lub owoce zmiksować, dodawać po jednym jajku. Wymieszać. Masę wylać na ciastka. Piec w nagrzanym do 180 st. C. piekarniku przez 55 minut. Wyjąć ciasto, nie wyłączając piekarnika. Rozprowadzić polewę śmietanową i piec jeszcze 10 minut. Wystudzić ciasto. Schłodzić w lodówce najlepiej całą noc. Można obsypać ciasto wiórkami kokosowymi.
Na drugi dzień najpyszniejsze.
Sernik jagodowy bierze udział w akcji/konkursie Tęcza Smaków
Źródło:http://mojakulinarnaarkadia.blogspot.com/2014/01/amerykanski-sernik-jagodowy.html