Wykonanie
Moja, mieszkająca w Anglii siostra, często
mówi mi o tym, jak od czasu do czasu odpręża się siedząc w Starbucksie, popijając
waniliowe Frappuccino z kawałkiem pysznego cheesecake.
Powiem szczerze, że troszkę jej tego zazdroszczę. Moim marzeniem, trochę snobistycznym;), ale każdy jakieś takie ma, jest popołudniowe popijanie macchiato w kawiarni Starbucks, mając na sobie
szpilki od Manolo Blahnika:)Ażeby uszczknąć troszkę tych marzeń postanowiłam upiec sernik
jagodowy typu american cheesecake . Przyznam szczerze, że z wieloma modyfikacjami, np. nie piekłam go w kąpieli
wodnej. Wyszedł super, ma śliczny fioletowy kolor .
Składniki:Spód:200 g pokruszonych
ciasteczek Digestive, u mnie zwykłe
herbatniki100 g rozpuszczonego
masłaMasa serowa:1 kg
sera "wiaderkowego" lub
serków Philadelphia1 szklanka
cukru1
cukier waniliowy5
jajek3 łyżki
mąkisłoiczek musu
jagodowego Anielskie Przysmaki lub 200-300g
jagódPolewa śmietanowa:1 szklanka
śmietany kwaśnej gęstej
aromat cytrynowy2 łyżki
cukru pudruCiastka pokruszyć np, wałkiem, wymieszać z roztopionym
masłem. Tortownicę szerokości 26 cm, wyłożyć szczelnie folią aluminiową, wgnieść
ciastka na spód. Schłodzić 15 minut.Składniki na polewę wymieszać ze sobą mikserem.
Ser,
cukier,
mąkę i mus
jagodowy lub
owoce zmiksować, dodawać po jednym
jajku. Wymieszać. Masę wylać na
ciastka. Piec w nagrzanym do 180 st. C. piekarniku przez 55 minut. Wyjąć ciasto, nie wyłączając piekarnika. Rozprowadzić polewę
śmietanową i piec jeszcze 10 minut. Wystudzić ciasto. Schłodzić w lodówce najlepiej całą noc. Można obsypać ciasto wiórkami kokosowymi.Na drugi dzień najpyszniejsze.
Sernik
jagodowy bierze udział w akcji/konkursie Tęcza Smaków