ßßß Cookit - przepis na Sernik jagodowy na orzechowym spodzie

Sernik jagodowy na orzechowym spodzie

nazwa

Wykonanie

Składniki:
180g ciastek digestive,
90g stopionego masła
900g zmielonego, tłustego twarogu,
240g cukru,
1 opakowanie (16g) cukru wanilinowego,
4 duże lub 5 małych jajek,
2,5 łyżki mąki,
łyżka soku z cytryny,
300g jagód
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć folią aluminiową Orzechy zmielić lub drobniutko pokroić, zalać masłem i dokładnie wymieszać, a następnie wyłożyć nimi dno tortownicy. Włożyć do lodówki na około pół godziny.
Wszystkie składniki masy serowej zmiksować na jednolitą masę, ( ja chciałam miec kawałki owoców więc nie miksowałam tak do końca) na końcu wmiksowując jajka. Gotową masę wylać na schłodzony spód. Piec w 180 stopniach przez godzinę. Sernik powinien być ścięty z wierzchu i nieco wilgotny w środku, nie piec do tzw. "suchego patyczka". Schłodzone ciasto włożyć do lodówki – najlepiej na całą noc. Przechowywać również w lodówce.
Niechcący pominęłam polewę, po przepis na nią odsyłam do Mirabelki :)
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2010/07/Sernik-jagodowy-na-orzechowym-spodzie.html