ßßß Cookit - przepis na Syrnyky

Syrnyky

nazwa

Wykonanie

Syrnyky - to danie kuchni ukraińskiej.
Alternatywa dla naszych racuchów. W smaku przypominają, jak to powiedziało moje dziecko, naleśniki z serem.
Prosta potrawa, świetna na śniadanie, podwieczorek lub kolację.
Składniki:
500 g miękkiego twarogu
100 g cukru
2 jajka
4 czubate łyżki mąki
mały cukier wanilinowy
masło i olej do smażenia
Sposób wykonania:
Twaróg, cukier, cukier wanilinowy i jajka dobrze mieszamy. Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy połowę mąki i ponownie mieszamy. Z powstałej masy, mokrą ręką lepimy kulki i lekko je spłaszczamy. Obtaczamy w pozostałej mące i smażymy na maśle z olejem, z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z cukrem pudrem, słodką śmietaną, bądź sosem owocowym.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2014/08/Syrnyky.html