Wykonanie
Syrnyky - to danie kuchni ukraińskiej.Alternatywa dla naszych racuchów. W smaku przypominają, jak to powiedziało moje dziecko, naleśniki z
serem.Prosta potrawa, świetna na śniadanie, podwieczorek lub kolację.
Składniki:500 g miękkiego
twarogu100 g
cukru2
jajka4 czubate łyżki
mąkimały
cukier wanilinowymasło i
olej do smażenia
Sposób wykonania:
Twaróg,
cukier,
cukier wanilinowy i
jajka dobrze mieszamy. Kiedy
cukier się rozpuści, dodajemy połowę
mąki i ponownie mieszamy. Z powstałej masy, mokrą ręką lepimy kulki i lekko je spłaszczamy. Obtaczamy w pozostałej
mące i smażymy na
maśle z olejem, z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z
cukrem pudrem, słodką
śmietaną, bądź sosem
owocowym.Smacznego :)