Wykonanie
Tym razem
drożdżowe bułeczki z
serem z duuużą ilością
sera :) Przepis pochodzi ze strony zpiekarnika.blogspot.com (zmniejszyłam trochę ilość dodawanych składników).Jutro postaram się dodać przepis na tort(coś w rodzaju sachera), który zrobiłam przed chwilą na Dzień mojej Mamy. Wstawię też parę prac plenerowych, które wykonałam będąc na wycieczce w Lądku Zdroju.
Składniki na
ciasto drożdżowe:- 2 szklanki
mąki- pół szklanki
mleka- pół szklanki
cukru- 25 g
drożdży- ok. 30 g
masła (2 łyżki)-
jajkoSkładniki na nadzienie:- 300 g
białego sera (ja użyłam
twarogu, który zmieliłam)- 1
jajko-
cukier wanilinowy-
cukier (ile chcemy)Sposób przygotowania:W jednej misce robimy zaczyn, taki sam jak w przypadku
bułek z
malinami (
drożdże rozkruszamy, dodajemy parę łyżek ciepłego
mleka, 2 łyżki
mąki i 1
cukru, całość mieszamy na jednolitą masę, i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut).W drugiej misce łączymy
mąkę z
cukrem, ubitym
jajkiem, ciepłym
mlekiem. Dodajemy wyrośnięty zaczyn. Ciasto zagniatamy, w przypadku gdy będzie za bardzo kleiste dodajemy
mąki. Następnie rozpuszczamy
masło i dodajemy jeszcze ciepłe do ciasta, ponownie wyrabiamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-2 godziny.Następnie robimy nadzienie.
Ser wcześniej zmielony, dodajemy do miski. Mieszamy z
jajkiem,
cukrem wanilinowym i
cukrem(ja całość zmiksowałam, powstała jednolita masa).Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy je na blat i rozwałkowujemy na prostokąt podobny na zdjęciu, następnie smarujemy
serem na całej długości i składamy z jednej i drugiej strony. Dzielimy na kilka czy kilkanaście części i skręcamy jeden raz.Bułeczki pieczemy przez 25-30 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.Można dodatkowo polać lukrem lub posypać
cukrem pudrem.
Smacznego!