Porcja na 10 racuszków.Składniki:2 szklanki mąki2 łyżki cukru100 g pokruszonego, półtłustego twarogu1 jabłko, starte na grubych oczkach1 jajko1 łyżka cukru wanilinowego50 g masła, stopionegoszczypta solido smażenia masło klarowane lub bezzapachowy olejzaczyn:60 g świeżych drożdży3/4 kubka mlekałyżeczka cukrułyżeczka mąkiW ciepłym mleku rozpuściłam drożdże, dodałam cukier i mąkę i odstawiłam do wyrośnięcia. W dużej misce wymieszałam przesianą mąkę, zaczyn, stopione masło, jajko i cukry. Do ciasta dodałam jabłka i ser i odstawiłam na 40 minut. Z wyrośniętego ciasta formowałam, łyżką, placuszki i kładłam na rozgrzanym tłuszczu. Od razu zmniejszałam temperaturę (u mnie na płycie 3) i smażyłam z obydwu stron po 4 minuty.Podałam z wiśniową konfiturą i mirabelkowym dżemem.