Wykonanie
Klasyczne kluseczki przygotowywane z
twarogu,
mąki i jaj.
Dlaczego leniwe, dlaczego pierogi? Można się jedynie domyślać, że wiele pracy z nimi nie ma, nie trzeba je sklejać jak tradycyjne pierogi, stąd leniwe. Jednak nie liczy się nazwa, a smak - więc zachęcam do zrobienia tych niezwykle popularnych w
polskich domach kluseczek, które są idealnym pomysłem na szybki obiad.
400 g
twaroguszklanka
mąki2
jajkacukier waniliowymasłocukierLeniwe Pierogi - Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielamy od
białek, które ubijamy na pianę.
Twaróg przecierami przez tarkę lub sito. Dodajemy
cukier waniliowy,
żółtka,
mąkę i
białka. Zarabiamy ciasto, które będzie się kleiło, jednak staramy się nie dosypywać
mąki.Na matę lub stolnicę oprószoną
mąką wykładamy masą i formujemy z niej długi cienki wałek. Za pomocą noża lub
łopatki odkrajemy skosem kluseczki.Gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia.Podajemy polane roztopionym
masłem i posypane
cukrem.
źródło inspiracji: przepis z fotoforum.gazeta.pl