ßßß Cookit - przepis na Leniwe Pierogi

Leniwe Pierogi

nazwa

Wykonanie

Klasyczne kluseczki przygotowywane z twarogu, mąki i jaj.
Dlaczego leniwe, dlaczego pierogi? Można się jedynie domyślać, że wiele pracy z nimi nie ma, nie trzeba je sklejać jak tradycyjne pierogi, stąd leniwe. Jednak nie liczy się nazwa, a smak - więc zachęcam do zrobienia tych niezwykle popularnych w polskich domach kluseczek, które są idealnym pomysłem na szybki obiad.
400 g twarogu
szklanka mąki
2 jajka
cukier waniliowy
masło
cukier
Leniwe Pierogi - Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielamy od białek, które ubijamy na pianę. Twaróg przecierami przez tarkę lub sito. Dodajemy cukier waniliowy, żółtka, mąkę i białka. Zarabiamy ciasto, które będzie się kleiło, jednak staramy się nie dosypywać mąki.
Na matę lub stolnicę oprószoną mąką wykładamy masą i formujemy z niej długi cienki wałek. Za pomocą noża lub łopatki odkrajemy skosem kluseczki.
Gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia.
Podajemy polane roztopionym masłem i posypane cukrem.
źródło inspiracji: przepis z fotoforum.gazeta.pl
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2014/02/leniwe-pierogi.html